Här är megaråttan som skrämde familjens katt

Av: Erik Melin, Mathias Asplund

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 39,5 centimeter stora råttan fick familjens katt att lägga benen på ryggen.

Gnagaren skapade kaos när den plötsligt rusade fram ur soppåsen.

– Jag hoppade upp på köksbordet, säger Signe Bengtsson-Korsås.

En dag betedde sig katten Enok skumt hemma i familjen Bengtsson-Korsås lägenhet i Solna. Kissen stod på vakt vid diskmaskinen, som han brukar när han fått vädring på en mus ute på landet.

När mamma Signe skulle slänga skräp dök monsterråttan, som det först rapporterades om i tidningen Hem&hyra, upp. Hon är redan rädd för möss och fick spel.

– Jag blev jätterädd. Den var så enorm att jag knappt såg vad det var och jag hoppade upp på köksbordet, säger Signe Bengtsson-Korsås.

Katten Enok var inte så kaxig nu och lade benen på ryggen. Det blev fullt kaos och Signe ringde sedan sin man Erik, som var på läger med deras äldste son.

– Jag trodde hon överdrev ungefär som när ungarna ser en spindel. Men den hade gjort sig ett bo bakom diskmaskinen och grävde av vattenslangarna så vi fick en vattenläcka, säger han.

Signe och familjens två barn som var hemma blev skräckslagna. De försökte stampa i golvet för att hålla den borta. Men den blev mer och mer våghalsig och vågade sig ut på köksgolvet.

Knäckte nästan fällan

En saneringsfirma kom och lade ut jättestora råttfällor. Senare på dagen hördes en smäll. Men när fällan i skåpet under diskmaskinen skulle vittjas var fällan borta.

Råttan hade motstått kraften i råttfällan och hade sprungit iväg med den kvar runt halsen.

– När den gick i fällan så dog den inte utan den kröp undan och levde i några minuter. Den hade gått in under en träplanka och strypts till döds, säger pappa Erik.

I Solna är gnagare ett vanligt problem. Är det den största du sett?

– Det var den största råttan jag har sett och den såg ut att vara i god form för pälsen var fin, säger Erik.

Monsterråttan var 39,5 centimeter från nostippen till svansens början. Den hade gnagt en tunnel upp från källaren mellan en trälist och betongen.

Än kan familjen inte förstå att en så stor råtta bodde i deras kök.

– Husmusen har man ju hört om, men inte så här stora råttor, säger Erik.

”Slå ihjäl dem”

Skansenakvariet chef Jonas Wahlström säger att den stora råttan hör till de större han hört talas om i Sverige.

– Stor och välvuxen, men det finns större exemplar.

Träffar man på vilda råttor, särskilt av den här storleken, bör man passa sina egna tassar.

– De kan bitas ordentligt, de ha kraftiga gnagartänder. Det kan också förekomma en del sjukdomar, de lever bland sopor så det är inte så underligt, säger Jonas Wahlström.

Upptäcker man en oinbjuden råtta i sitt hem är Jonas tips att man tar hand om den själv.

– Man ska absolut slå ihjäl dem. Det är en art som inte hör hemma i den svenska faunan. Egentligen borde man börja äta råttor, det är ett väldigt gott kött. Men inte ens Operakällaren skulle nog kunna förmå svenskarna att börja äta råtta.

Publicerad: