USA varnar för resor efter terrorhot

Experten: "Ovanligt"

USA varnar amerikanska medborgare för resor utomlands – framför allt i Mellanöstern och Nordafrika.

Bakgrunden ska vara ett hot från terroristorganisationen al-Qaida.

I samband med hotet stängs flera amerikanska ambassader i regionen.

Magnus Norell.
Magnus Norell.

USA befarar att terroristattacker av organisationen al-Qaida kan komma att ske vid och omkring den arabiska halvön. Amerikanska medborgare varnas nu för resor – i synnerhet till Mellanöstern och Nordafrika. Varningen gäller för hela augusti.

"Aktuell information tyder på att al-Qaida och närstående organisationer planerar terroristattacker både inom och utanför regionen", står det i meddelandet från amerikanska utrikesdepartementet.

Ovanlig varning

Det finns enligt varningen en risk att terrorister kan attackera allmänna transportsystem och annan infrastruktur. En anonym källa berättar för CNN att hotet ska vara "trovärdigt och seriöst" och ska vara riktat mot amerikanska mål utomlands. Det ska enligt källan inte vara begränsat till diplomatiska byggnader.

Magnus Norell är forskare med inriktning på bland annat terrorism och Mellanöstern. Han menar att varningar som dessa inte kommer ofta.

– Jag skulle säga att det är ganska ovanligt. Det händer inte fruktansvärt många gånger i USA. Definitivt inte när det är såhär generellt. Man kan utfärda resevarningar där det är krig. Men generella varningar är inte så vanligt.

"Allvarligt"

Enligt Norell är det omöjligt att säga mot vad hoten har riktats.

– Grundprincipen är att det ska vara allvarligt, att man ska ha indikationer och att man är ganska säker på att det i alla fall förbereds till attack mot amerikanska mål eller amerikaner.

– Det är märkligt att man går ut så generellt. Det skulle kunna tyda på att det ska vara någon form av offensiv eller simultana attacker på flera olika håll. Så skulle det ju kunna vara, men det är väldigt väldigt ovanligt, säger han.

Ambassaderna stängs

Nyheten kommer en dag efter det att USA meddelade att 21 amerikanska ambassader i regionen som normalt brukar hålla öppet på söndagar kommer att stängas i morgon. Detta på grund av al-Qaida-relaterade hot. En högt uppsatt tjänsteman inom utrikesdepartementet säger att ambassaderna kan komma att hållas stängda under en längre period, skriver nyhetsbyrån AFP.

Söndag är Barack Obamas 52-årsdag och även den dag då Iran inviger den nye presidenten Hassan Rohani.

Publisert: