Kärnvapenchefen fick sparken – var berusad

NYHETER

Flygvapnet: Inte värdigt en officer och en gentleman

Foto: Amerikanske generalen Michael Carey var befälhavaren för kärnvapenstyrkan tills han åkte till Ryssland på skandalresan.

Michael Carey sparkades plötsligt efter ett besök i Ryssland.

USA:s flygvapen avslöjar nu flera månader efter – varför.

Han hade ständigt druckit sig packad och uppträtt opassande med kvinnor.

Generalen Michael Carey hade sedan i fjol varit ansvarig för flygvapnets 450 interkontinentala ballistiska robotar och 9 600 underlydande.

I oktober drogs hans befordran in och han förflyttades i stället till en mindre ansvarsfull befattning.

Varför var höljt i dunklet.

USA:s flygvapen uppgav endast att Carey begått ett tjänstefel på en skandalresa till Europa, enligt Washington Post.

Började dricka på planet

Nyligen släppte flygvapnet en officiell rapport om kärnvapenchefens resa till Ryssland i juli för ett bilateralt möte om militära frågor, skriver CNN.

Alla Michael Careys misstag framgår i den 42 sidor långa utredningen.

Han tappade fattningen redan på flygplanet från USA när han drog i sig flera glas vin. På mellanlandningen i Zürich i Schwiez skröt generalen om sin befattning som befälhavaren för kärnvapenstyrkan och uppgav att han "räddar världen från krig varje dag", uppger CNN.

Kritiserade Snowden

På plats i ryska Moskva var han inte sen med att fortsätta sitt festande i sällskap med två kvinnor på det femstjärniga hotellet Ritz-Carlton. Han gick inte och la sig förrän tidigt på morgonen – och kom sent till dagens första möte med ursäkten jetlag.

Enligt CNN gick även kvällens bankett i alkoholens tecken där han kommenterade fina damer som ingick i delegationen och pratade högt om både Syrien och visselblåsaren Edward Snowden, som Ryssland beviljat tillfällig asyl. Ryssland är dessutom en viktig allierad till Syrien och regeringsrepresentanterna var måttfullt road av sin besökares frispråkighet.

Lämnade delegationen

Under en annan middag på en restaurang uppträdde den amerikanska generalen med bandet som spelade och lämnade delegationen för att sitta med kvinnorna han umgåtts tidigare med.

Enligt flygvapnets utredning var det tydligt att generalen Careys beteende inte var värdig en officer eller en gentleman. Och han riskerade dessutom sitt lands säkerhet.

– Det var en olycklig incident. Generalmajor Carey har annars tjänat nationen extremt bra, säger general William Shelton till CNN.

Carey har förflyttats till flygvapnets rymdverksamhet.