”Vi saknar Yara så oerhört”

Åttaåriga Yara skickades till Sverige för att komma över traumat från krigets Gaza.

Nu misstänks hon ha misshandlats till döds – av sina släktingar.

– Vi saknar henne så oerhört, säger hennes pappa Mohammed al-Najjar.

Efter att bomberna regnat över Yaras skola bestämde sig hennes föräldrar Mohammed och Madleen.

Flickan skulle aldrig bli av med sitt trauma efter kriget hösten 2012 om hon inte lämnade Gaza.

– Vi tog med henne till en läkare som sa att det bästa vore om hon slapp förstörelsen. Hon hade blivit så rädd, så ledsen, efter kriget. Hon klarade inte av att höra ljuden från stridsflygen längre, säger pappan Mohammed al-Najjar.

”Vi litade på henne”

Familjen fick ingen ro, berättar han. Yara blev bara sämre och sämre efter att hennes skola bombats sönder. Till slut bestämde de sig för att fråga släktingar om hon kunde få bo i ett fredligt land.

Norge var på tal. Familjen har släkt där också.

Till slut frågade de en nära manlig släkting, den nu misstänkte 31-åringen i Karlskrona, om hjälp. Kunde Yara få bo hos honom i Sverige?

– Han sa först att han inte kunde hjälpa oss. Men så kom hans fru till Gaza med sin familj. Hon sa att hon kunde ta med Yara till Sverige. De reste en hel grupp tillsammans förra året i februari. Vi litade på henne.

Det bestämdes att flickan kunde bo hos paret.

Som alltid när ett barn kommer till Sverige utan vårdnadshavare utsågs en god man. Det inleddes också en utredning om att den 31-årige mannen skulle bli vårdnadshavare åt Yara, eftersom hon bodde hos paret.

”De sa att hon hade det bra”

Trots att en orosanmälan nådde kommunen knappt en månad efter att Yara kommit till Sverige, i mars 2013, står det i i socialtjänstens rapport att det inte finns några hinder för att Yara ska bo hos sina släktingar, och få 31-åringen som vårdnadshavare.

Utredningen avslutades i augusti, även den gode mannen sa ja till att släktingen kunde bli vårdnadshavare.

Socialnämnden sa också ja och föreslog att Karlskrona tingsrätt skulle ge sitt slutliga godkännande så att släktingen kunde bli Yaras vårdnadshavare.

Men innan ärendet kommit till tingsrätten kom ytterligare en orosanmälan om Yara. Det var i slutet av november som Kim, ett fingerat namn som uppgiftslämnaren fått i Aftonbladet, berättade hur han hittat en tvååring i hissen i huset där Yara bodde. När han hittat rätt dörr där tvååringen bodde såg han Yara sittandes bland blöjor och skräp, och ett spädbarn som låg ensam i sin avföring i köket.

– Flickan hade lämnats själv för att ta hand om 2-åringen och bebisen. Det är inte klokt, har han sagt till Aftonbladet.

Polis och socialtjänst larmades till lägenheten. Socialtjänstchefen har i efterhand sagt att man gjort allt rätt i ärendet som Kim larmade om.

Och den 23 december 2013 meddelade Karlskrona tingsrätt att den 31-årige mannen fick bli vårdnadshavare åt Yara.

– Någon från en myndighet ringde till oss före beslutet och frågade om han (31-åringen, reds anm) kunde bli Yaras vårdnadshavare. Då frågade jag om de tyckte att Yara hade det bra i hemmet, de hade ju gjort utredningar. Svaret blev ja. Jag trodde att de hade kollat att allt stod rätt till, säger Mohammed al-Najjar.

Han vill inte framstå som dumdristig.

”Jag frågade rektorn”

Han såg blåmärken och blåtiror på Yara när de pratade med varandra via Skype. Han försökte fråga ut henne var de kom från, och varken han eller hustrun trodde på förklaringarna om att hon "ramlat i skolan". De fick till ett möte med en person på Yaras skola via Skype, Mohammed al-Najjar tror att det var rektorn de fick prata med.

– Jag frågade rektorn om såren och blåmärkena, om hon blivit slagen av någon under skoltid, men vi fick svaret att hon hade det bra i skolan. Både jag och min fru kände att något inte stämde. Min fru var utom sig av oro efter att ha sett hur Yara såg ut.

Att dottern kan ha farit illa hemma hos släktingarna var en tanke som inte gick att riktigt få in, menar han.

– Vi litade på dem. Visst är han (31-åringen) ung, visst kan man göra fel, men jag kände honom, jag kunde aldrig tro att han skulle...

Pappans röst brister flera gånger under samtalet med Aftonbladet.

Han är utom sig av sorg.

Han är frustrerad och förbannad och vet inte var han ska rikta känslorna.

Han klandrar sig själv ("hur kunde jag lämna min dotter?"), men han klandrar också svenska myndigheter. Detaljerna i orosanmälningarna har kommit till hans kännedom först nu, säger han.

Den sista av anmälningar kom till polisen bara dagarna innan Yara avled. Anmälaren var mycket orolig för Yara, som hade ett synligt blåsvart blåmärke och svårt att gå. Barngråt hade hörts i huset.

Polisen faxade socialnämnden om ”missförhållande” i hemmet den 18 april.

Men ingen kollade faxet förrän den 22 april.

Den 30 april hittades Yara svårt skadad i lägenheten. Hon avled på sjukhus.

– Hur kan man göra så mot ett barn? Om polisen fick rapporter om att hon for illa, varför gjorde man inget? Varför sa de aldrig något rakt ut till oss? Det känns som om alla visste utom vi, utbrister Mohammed al-Najjar.

”Hon tyckte så mycket om Sverige”

Under nästan två dagar visste föräldrarna inte ens om att dottern avlidit. Först när en kvinna i Sverige tog kontakt med dem via Facebook kunde de nås av dödsbudet.

Han och hustrun Madleen vädjar om en grundlig utredning.

Riksenheten för polismål har redan fått en anmälan av polisen om ärendet.
Kommunen har uppgett att man också ska undersöka vad som brustit.

Föräldrarna vill veta vad dottern dog av. De vill få hem sitt barn, och begrava henne i Gaza.

– Först tänkte vi att hon skulle begravas i Sverige. Hon tyckte så mycket om Sverige, hon älskade snön. Men vi vill ha henne nära, och kunna gå till henne när vi vill. Jag hoppas att vi kan få hem henne snart.

När Aftonbladet frågar pappan om de uppgifter som förekommer om att Yara befunnit sig i Sverige redan under sensommaren 2012 säger han att det inte stämmer.

- Hon hade aldrig varit i Sverige före 2013. Jag förstår inte varför någon påstår det. Det är lögn.

Släktingparet, den 31-årige mannen och 30-åriga kvinnan, har häktats av Kristianstads tingsrätt misstänkta på sannolika skäl för mord på flickan. Båda nekar till brott.

Föräldrarna har ännu inte förordnats något målsägandebiträde.

Aftonbladet söker ansvariga på skolan där Yara gick.

Publisert: