Lena Adelsohn Liljeroth nobbar OS-invigning

Publicerad:

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth vägrar att delta i invigningen av vinter-OS av politiska skäl.

– Det är så mycket i Ryssland som går åt fel håll, säger hon till TT.

– Invigningsceremonierna och även avslutningsceremonierna är ju en möjlighet för värdlandet, och kanske inte minst den politiska ledningen, att visa upp sig. Och det är något av en propagandamanifestation naturligtvis, och den känner jag inte för att delta i, säger hon.

Lena Adelsohn Liljeroth ser bland annat problem i hur Ryssland försvårar demokratiaktivisters arbete samt i hur homo- och bisexuella personer behandlas.

– Sedan vet jag inte hur pass lyhörd den ryska ledningen är, men min tro är ändå att det måste irritera och skada, säger hon.

Eget beslut

Enligt Adelsohn Liljeroth har det förts diskussioner i regeringen om protesten men att beslutet helt är hennes eget. Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer inte att närvara alls under vinter-OS. Från statsrådsberedningen säger man bara att han inte närvarat vid något OS.

Lena Adelsohn Liljeroth kommer att som idrottsminister närvara under tävlingarna för att följa de svenska deltagarna på inbjudan av Sveriges olympiska kommitté. Där vill man inte kommentera beslutet att bojkotta invigningen.

Komplex fråga

– Ingen synpunkt. Vi bjuder traditionsenligt in idrottsministern. Hon bestämmer själv vilka dagar hon kommer, säger ordförande Stefan Lindeberg till TT.

Inte heller på Civil Rights Defenders Stockholmskontor vill man kommentera beslutet.

– Vi vill inte uttala oss om huruvida det är bra eller inte. Frågan om bojkott är väldigt komplex, säger Natasha Jevtic Esbjörnson.

Östgruppen som är en religiöst och partipolitiskt oberoende organisation som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter i bland annat Ryssland har tidigare uppmanat idrottsministern att helt bojkotta vinter-OS.

TT

Publicerad: