Nyheter

Latrinerna borta – nu blir det bajsmarsch

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

”Vi ska vara kulturhuvudstad 2014 och det är hundbajs överallt”

Astrid Kvam Sorgendal, 30, planerar en bajsmarsch i protest mot de borttagna hundlatrinerna i Umeå.

En skitsak, tycker kommunstyrelsens ordförande.

Men Folkpartiet gör en pudel.

I mitten av december började de cirka 200 hundlatriner som funnits utplacerade i Umeå att försvinna en efter en. Åtgärden är tänkt att spara 800 000 kronor åt kommunen bara i år.

Men efter att kommunen plockat upp efter sig dröjde det inte länge förrän arga hundägare började markera revir – med hundbajspåsar på de platser där latrinerna tidigare stått.

– Det är så tråkigt att se när det ligger hundbajs och hundbajspåsar i diken och runt omkring. Det har tidigare inte varit ett problem i Umeå på grund av dessa bajstunnor, säger läkarstudenten Astrid Kvam Sorgendal.

Hade inte skaffat hund annars

Hon ligger bakom protesten ”Bajsmarschen” – den 25 januari ska hundägare ”marschera till kommunen med bajs”, står det på evenemangets Facebooksida. Strax före klockan 21 på fredagskvällen hade 188 personer anmält sig.

– Kommunen har haft de här tunnorna i många år och det har fungerat väldigt bra. Då tycker jag att det är idiotiskt att ta bort dem. De var en av orsakerna till att jag över huvud taget skaffade hund under studietiden här i Umeå, säger Astrid Kvam Sorgendal.

När beslutet om att ta bort latrinerna fattades var alla partier rörande överens.

– Det var ingen diskussion vad jag kan minnas, säger Peder Westerberg, Folkpartiets gruppledare i Umeå.

Men nu har hans parti ändrat sig.

– I efterhand kan jag tycka att det var ett otroligt dumt beslut av oss. Jag är själv hundägare och tycker att det ser för jävligt ut i Umeå nu. Vi ska vara kulturhuvudstad 2014 och det är hundbajs överallt, säger Peder Westerberg och fortsätter:

– Ibland måste man få göra en pudel, ibland gör vi fel. Vi i Folkpartiet är öppna för alla förslag, bara hundlatrinerna kommer tillbaka.

Moderaterna i staden har till exempel föreslagit reklamfinansierade hundlatriner som en tänkbar lösning.

Hotar med polis

Kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S) anser dock att det hela är något av en skitsak.

– Jag tycker inte att det borde vara så krångligt att ta hem den där bajspåsen till sin egen soptunna. Men nu har de ju hotat med att gå och slänga skit utanför stadshuset, och då får vi väl sätta dit någon som filmar det och så får polisen ta hand om det. Det finns ingen annan åtgärd än att det blir några som åker dit, tror jag, säger Lennart Holmlund.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: