Uppförsbacke för Alliansen

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny lägstanotering för Alliansen - gapet till de rödgröna är det största på tre år

1 av 5

Fredrik Reinfeldt och hans allians inleder riksdags­året i kraftig uppförsbacke.

Trots stor medial uppmärksamhet de senaste veckorna är avståndet upp till de rödgröna ­rekordstort.

– Val avgörs på valdagen, säger stats­ministern om opinionsläget.

Om ett år är det val till riksdagen i Sverige. Då avgörs om Alliansen ska bli omvald för andra gången ­eller om det i stället blir S-ledaren Stefan Löfven som får bilda regering.

För statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som i morgon ­inleder riksdagsåret med mandatperioden sista regeringsförklaring, ser det just nu allt annat än ljust ut, visar ­septembersiffrorna från Aftonbladet/United Minds, även om hans eget parti återhämtar sig efter de senaste månadernas nedgång.

– Avståndet mellan de politiska blocken är större än någon gång sedan vi ­började med mätningarna. Alliansen har en jättestor uppförsbacke, säger Carl Melin, analyschef på United Minds.

Stort utrymme

De rödgrönas övertag är nu tio procentenheter. ­Detta trots att de fyra ­regeringspartierna de ­senaste veckorna fått stor medial uppmärksamhet till följd av en rad budget­utspel.

– Fyrverkerierna av budgetutspel ser inte ut att ha gjort något intryck på väljarna, säger Melin.

Allra värst är läget för Centerpartiet som än en gång hamnar utanför spärren till riksdagen. I fredags, i samband med en presskonferens om budgetpengar till skolan, svarade partiledaren Annie Lööf på hur hon ser på läget i opinionen just nu.

– Det är ett år kvar till ­valet. Och jag kan konsta­tera att inför valet 2010 ­gjorde Centerpartiet en r­ejäl uppryckning sista året, så det är ­bara att ställa sig i start­groparna och ­köra för ett tufft men roligt valår, ­säger hon.

”Avgörs på valdagen”

Också Fredrik Reinfeldt fick på fredagen samma fråga. Han slog fast att Alliansen har mycket kvar att göra - men att v­alet inte avgörs förrän om ett år.

– Val avgörs på valdagen efter övervägda beslut av väljarna där de har vägt in vilka regeringsalternativ som finns. Där tror jag det i grunden finns ett brett stöd för Alliansen, säger han.

Men även om de rödgrönas övertag nu är större än tidigare ser inte Carl Melin någon anledning för oppositionen heller att slå sig för bröstet.

– De står i princip stilla i opinionen och verkar oförmögna att utnyttja att ­regeringen är svag. De skulle behöva utmana regeringen betydligt tuffare, säger han.

SD går framåt

Sverigedemokraterna noteras i sin tur för ”all ­time high” i Aftonbladet/Un­i­­­ted ­Mi­nds, 12,1 procent är den hög­­­sta siffra partiet haft sedan mätningarna inleddes.

Publicerad: