Sverigedemokraterna

Åkesson åter portad från Nobelfesten

Av: 

Tina Remius

NYHETER

Nekas festen för fjärde året i rad

Samtliga partiledare är inbjudna till årets Nobelfest - förutom Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

– Vi beslutar själva vilka vi vill bjuda in, säger Annika Pontikis till Svenska Dagbladet.

Samtliga partiledare har bjudits in och tackat ja till stundande Nobelfest. Med ett undantag. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har för fjärde gången nobbats att delta i festligheterna.

– Jimmie Åkesson ligger inte och gråter över den här typen av besked, säger Linus Bylund, stabschef hos Sverigedemokraterna.

Han menar att beskedet inte förvånar inom partiet eftersom de inte inbjudits något år.

– Samtidigt säger detta en hel del om Nobelstiftelsen som nog har svårt att sitta på några höga hästar med tanke på att de inbjudit representanter som inte följer mänskliga rättigheter. Det har historiskt sett varit en stor skara skurkar, säger Linus Bylund.

”Ingen ny förklaring”

Enligt Annika Pontikis, informationsansvarig på Nobelstiftelsen, togs beslutet i styrelsen redan 2010 och har därefter inte omprövats.

– Det finns ingen ny förklaring. Mot bakgrund av att stiftelsen är privat så beslutar vi själva vilka vi vill bjuda in, säger Annika Pontikis till Svenska Dagbladet.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten ska förra året ha skrivit i ett uttalande att det inte finns någon anledning att ompröva beslutet. Anledningen ska vara att Åkessons partis anda strider mot principen i Alfred Nobels testamente.

– Man tyckte att den passage i Alfred Nobels testamente om att inte fästa sig vid nationstillhörighet angav en ton som gjort att det var ett rimligt beslut, säger Annika Pontikis till Svenska Dagbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson