Extremhalka på Europavägarna

avTina Remius

Svart is orsakar trafikolyckor runt om i Sverige

1 av 3

Det är extremt halt på flera Europavägar runt om i landet vilket lett till trafikolyckor och trafikkaos.

– Håll hastigheten och håll ut avståndet, säger Lennart Ahlin, vakthavande befäl vid Länskommunikationscentralen i Södermanland.

Svart is, en tunn isskorpa som inte syns, skapar kaos i trafiken.

– Det är lite ruggigt för isen är så tunn att det bara är det svarta i vägbanan som du ser, säger Lennart Ahlin, vakthavande befäl vid länskommunikationscentralen i Södermanland.

I Södermanlands län har det under förmiddagen rapporterats in sju trafikolyckor i

– Men det kan ha skett flera som vi ännu inte har kännedom om, säger Lennart Ahlin.

Anpassar inte hastigheten

Enligt honom beror många olyckor på att bilisterna inte anpassar hastigheten och avståndet efter rådande väglag.

– Dessutom är det mycket dumt att ge sig på en omkörning, säger han.

Enligt honom kommer delar av riksväg 52 tvingas stängas av under natten.

– Då kommer vi att bärga bort en lastbil som åkt i diket i höjd med Katrineholm, säger han.

Tio olyckor i Skåne

I Skåne har hittills tio olyckor inrapporterats och här är det ett ymnigt snöfall i kombination med stark vind som orsakar avåkningar och kollissioner. Enligt Trafikverket råder det svår halka med drivbildning och snörök i hela Skåne län på grund av nederbörd i kombination med minusgrader och hårda vindar.

Vid klockan ett idag inträffade en olycka med fem bilar på E22 i höjd med Råby. Tre personer ska ha förts med ambulans till sjukhus. Vägen är nu avspärrad i södergående riktning men någon prognos om hur länge som bärgningsarbetet kommer att ta finns inte.

– Bärgningsbilarna har varit där sedan olyckorna inträffade men det går inte att säga hur lång tid det tar, säger Calle Persson, presstalesman vid Länskommunikationscentralen i Skåne.

På E6:an vid Lomma har olyckor skett både i södergående och norrgående riktning varför framkomligheten är begränsad.

– I samband med bärgning kommer man att behöva stänga av vägen, säger Calle Persson.

Han uppmanar alla trafikanter att lyssna på trafikradion för att få information om hur trafikläget utvecklas.

Mycket halt i Örebro

I Örebro län ska tre olyckor hittills ha inträffat.

– Det är otroligt halt på vägen, säger Dan Söder, vakthavande befäl vid länskommunikationscentralen i Örebro.

På E20 vid Marieberg har en lastbil av okänd anledning åkt av vägen och ekipaget blockerar vänster körfält i norrgående fil.

Dessutom har en personbil kört av vägen i norrgående riktning med personskador som följd. Olyckan rapporterades in vid halv tolv och ska ha skett cirka en kilometer söder om lastbilsolyckan.

Ytterligare en olycka ska skett på riksväg 63 där trafikläget är ansträngt.

– Det är stökigt och köer men det är ingen jättetrafik på vägen, säger han.

Voltade ner i ravin

Även i västra götaland rapporteras det om glashalt väglag och hittills har sex olyckor skett. Vid klockan tolv voltade en bil på länsväg 2844 vid Baltak ner i en ravin invid vägen. I bilen fanns två barn som blev hängandes upp och ner i sina bilbarnstolar. Samtliga personer i bilen har förts med ambulans till sjukhus för tillsyn och uppges vara omtumlade men inte fysiskt skadade.

Avåkning i Västernorrlands län

På E4:an cirka 1,7 kilometer från Skulesjön, Örnsköldsvik, körde en lastbil in i ett vajerräcke strax efter klockan tolv. Bilen står fast i vänstra körfältet i södergående riktning och bärgade är beställd till platsen. Inga personskador ska har rapporterats från platsen.

På E4:an i höjd med Åte har en personbil sladdad av vägen i norrgående körfält. Polis är på plats och vägen kommer att spärras av en kort period under bärgningsarbetet.

Polisen varnar för mycket svårt väglag

I Östergötlands län varnar polisen för svårt väglag. På polisens hemsida meddelas att mycket svårt väglag råder på E4:an norr om Norrköping. Flera rapporter om snödrev, modd och isbelagd vägbana har inkommit under dagen. Tidigare har ett flertal olyckor inträffat i det aktuella området. Polisen uppmanar trafikanter att ta det extra försiktigt och hålla avståndet till framförvarande fordon.

Svårt att hålla flygbanan ren

Även flyget har påverkats av vädrets makter. Två ankommande flyg från London och Stockholm på väg till Malmö har tvingats landa i Ängelholm.

– Vinden gör att snön blåser tillbaka varför det är svårt att hålla banan i gott skick, säger Klas Nilsson, presschef vid Swedavia.

Hur många resenärer som kommer att drabbas under dagen går inte att svara på.

– Det är få som berörts än så länge men under eftermiddagen när planen kommer in med tätare mellanrum blir det svårare förutsättningar, säger han.

Han rekommenderar alla som planerar att resa till eller från Malmö under dagen att kontakta sitt flygbolag för att få information om den egna resan är påverkad.

Följ läget på vägarna via Trafikverkets sajt