Vattenfallfiaskot hotar Borgs valbudget

avSofia Roström Andersson

NYHETER

Vattenfalls chocknedskrivningar kan slå hårt mot regeringens valbudget.

Ställer bolaget in sin utdelning går statskassan miste om flera miljarder kronor, skriver Svenska dagbladet.

I tisdags kom beskedet från Vattenfall: Bolaget tvingas skriva ner värdet med nära 30 miljarder kronor. Runt 20 av dem kan kopplas till det kritiserade köpet av den nederländska energijätten Nuon 2009.

På grund av katastrofresultatet kan man tvingas slopa utdelningen till staten, sa vd:n Øystein Løseth när rapporten presenterades, även om han la till att det är en ägarfråga, skriver Svd.

Slå mot valbudgeten

Om så blir fallet skulle det slå hårt mot regeringens budget för valåret 2014.

De statliga bolagen har under flera år varit en säker inkomstkälla till statskassan. Under de senaste åren har utdelningen legat mellan 20 och 30 miljarder kronor, enligt Erik Höglin, chef vid enheten för offentliga finanser på statliga Konjunkturinstitutet, till Svd.

Bara utdelningen från Vattenfall nästa år har beräknats bli fem till sex miljarder kronor.

– LKAB delar ut mycket pengar, liksom Telia Sonera och Vattenfall. Det är de tre största, säger Erik Höglin till tidningen.

Kan tvingas låna mer

Om Vattenfall ställer in utdelningen kan reformutrymmet i budgeten komma att krympa – något som skulle göra det svårare för regeringen att genomföra bland annat skattesänkningar.

Folkpartiets ekonomiske talesperson Carl B Hamilton tycker att regeringen i så fall ska låna pengar för att lyckas driva igenom sina satsningar.

– Finanspolitiken ska inte drivas utifrån vilka vinster eller förluster som görs i statliga bolag utan utifrån vad samhällsekonomin behöver. Då får man reglera det med upplåningsbehovet. Det vore orimligt om exempelvis sysselsättningssituationen försämrades därför att Vattenfall går med förlust, säger han till Svd.