Nyheter

Mannens familj: Polisen använde övervåld

Av: 

Jenny Agö

NYHETER

Den 69-årige mannen sköts ihjäl med ett skott i huvudet på nära håll. Hans familj är besviken över att utredningen nu läggs ner.

– Han var en skojig man och inget hot mot någon, säger mannens svåger Risto Kajanto.

Polisen agerade i nödvärn när mannen sköts till döds i sin lägenhet i Husby, enligt chefsåklagaren som lägger ner utredningen.

Men att situationen skulle ha varit farlig för polisen, tror inte mannens svåger på.

– Jag har känt honom i många år och fattar ingenting. Han var en mycket kort man och aldrig våldsam. Polisen reagerade för hårt och använde för mycket våld, det är säkert, säger Risto Kajanto.

Samtidigt är han inte förvånad när Aftonbladet når honom med beslutet om att polisen frias.

Gifta i 30 år

– Det är synd men jag gissade att det skulle bli så. Min syster är chockad och kan inte försvara sig. Jag önskar att polisen hade erkänt att de har gjort fel, säger han.

Ristos syster och 69-åringen hade varit gifta i över 30 år när han sköts till döds, den 13 maj i år.

Paret träffades på 1970-talet när de båda nyligen hade flyttat till Sverige, hon från Finland och han från Portugal. Det är också i Portugal som mannen nu har begravts.

– Jag fick ett kort från Portugal där de hade begravningen. Men annars har jag inte fått tag i min syster på länge. Jag vet inte hur hon mår, säger han.

Megafonen missnöjd

Risto Kajanto är inte ensam om att vara besviken över att utredningen läggs ner. Basar Gereccy, Husbybo och aktiv i organisationen Megafonen är visserligen inte överraskad, men ändå missnöjd.

– Det här spär på känslan som många har här, att man behandlas annorlunda, att liv är mindre värda här och att polisen kan göra lite som de vill, säger han.

Megafonen krävde tidigare en oberoende utredning av en extern grupp och inte av åklagarmyndigheten.

– En sådan utredning hade fått mer legitimitet. Även om de hade kommit till samma slutsats så hade man kunnat komma till lite mer ro. Vi uppfattar det som en halvdan utredning och ännu en signal på att det här är inte så viktigt, säger Basar.

ANNONS

25% rabatt på hela Ellos Collection! Fynda bland kappor, klänningar och mycket mer.

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert: