Halef Tak utlämnas inte

Publicerad:

NYHETER

Idag kom beskedet att svenske Halef Tak ska släppas. Domstolen i Bulgarien menar att Halef Tak inte är en brottsling och att landet inte har något utlämningsavtal med Turkiet.

– Vi är jätteglada. Men min pappa kommer aldrig våga resa igen, säger dottern Fatma Cetin.

Fyrbarnspappan Halef Tak från Lidköping har suttit fast i bulgariskt fängelse i 51 dagar. Det som skulle bli familjens drömresa förvandlades till en mardröm när bulgarisk polis grep Halef Tak på flygplatsen.

Sedan dess har hans liv hängt på en skör tråd. Turkiet vill ha honom utlämnad misstänkt för politisk brottslighet. Men idag kom beskedet att han inte ska utlämnas.

Enligt brodern Ibrahim Tak, som befinner sig på plats i Bulgarien, har domstolen slagit fast att han inte utlämnas eftersom Bulgarien är med i EU och inte har ett utlämningsavtal med Turkiet. Man har också kommit fram till att den 51-årige pizzabagaren från Lidköping inte har gjort något brottsligt och ska släppas.

– Det känns overkligt att höra det. Nu kommer en annan rädsla över hur han mår psykiskt. Jag undrar om vi kommer kunna gå tillbaka till ett vanligt liv, säger Fatma Cetin.

Svimmade efter beskedet

När Halef Tak fick beskedet svimmade han och rätten fick tillkalla sjukvårdspersonal. Enligt brodern Ibrahim har tiden i bulgariskt häkte varit mycket svår. Halef Tak riskerade att dömas till 15-års fängelse i Turkiet. Enligt brodern Ibrahim Tak har han haft liten tillgång till mat och ibland har det gått så länge som 18-timmar innan man låtit honom gå på toaletten.

– Det är inte säkert att hans barn kommer känna igen honom. Han har farit mycket illa, säger Ibrahim Tak.

Åklagare kan överklaga

UD bekräftar uppgiften om att Bulgarien har beslutat att inte utlämna Halef Tak. Men det dröjer ännu innan han släpps. Och det finns fortfarande en osäkerhet kring utlämnandet.

– Enligt bulgariskt rättssystem har åklagaren sju dagar på sig att överklaga beslutet. Men kommer det ingen information om att en överklagan har bifallits så släpps han, säger Ursula Åhlén, informatör, UDs presstjänst.

Frihetsberövad i 51 dagar

Fatma Cetin är mycket besviken på hur det bulgariska rättsväsendet har agerat. Efter att ha hållit Halef Tak frihetsberövad i 51 dagar säger man nu att man inte kan utlämna honom eftersom man tillhör EU och inte har något utlämningsavtal med Turkiet.

– Hela rättsprocessen har varit väldigt onödig. Vad jag förstår har EU-länder inget utlämningsavtal med Turkiet. Jag tycker därför att EU skulle ha ingripit när Bulgarien höll kvar min far, säger Fatma Cetin.

Publicerad: