Åtalas för mordet på småbarnsmamman

1 av 7 | Foto: 36-åringen misstänktes omgående för försvinnandet och anhölls.
NYHETER

36-åringen ska ha mördat småbarnsmamman med kraftigt våld mot huvudet.

Sedan fick han hjälp av sina två kompisar att göra sig av med kroppen, menar åklagaren.

Först efter fem veckor hittades kvinnan – i dag åtalades männen.

36-åringen spenderade den sista helgen i juni i år hemma hos den 23-åriga kvinnan i Trollhättan. Sent på lördagskvällen började mannen bråka med kvinnans tidigare pojkvän på telefon.

Om vad vill polisen inte säga, men strax efter midnatt hörde kvinnans grannar skrik och dunsar från hennes lägenhet.

Enligt åklagaren mördades hon av 36-åringen där och då.

”Synnerlig råhet”

Kvinnan ska försvarslös ha legat på golvet.

– Vi påstår att det rör sig om kraftigt våld mot huvudet, och möjligtvis också mot kroppen, säger vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell, som menar att 36-åringen visat "synnerlig och särskild hänsynslöshet och råhet".

Samtidigt satt mannens två kompisar, en 32-åring och en 35-åring, i en bil och körde från Grästorp till Trollhättan. 36-åringen ska ha ringt dit dem.

Tillsammans ska de tre männen sedan ha lagt 23-åringens kropp i bilen och kört tillbaka till Grästorp, där de två yngre bor, menar åklagaren.

Kvar i lägenheten fanns runt två liter blod och ett av kvinnans barn, en 1,5-årig pojke.

Hittades i skogsdunge

Åklagare tar både i åtalet och under en presskonferens efter att stämningsansökan lämnats in tingsrätten upp hänsynslösheten i att pojken helt ensam lämnades kvar.

Först omkring 15 timmar senare, på eftermiddagen nästa dag, hittas pojken av polis. Patrullen hade larmats till lägenheten efter att en granne sett blodspår i trapphuset.

Pojken var uttorkad och fördes till sjukhus, men han ska ha klarat sig utan allvarliga fysiska skador.

Samtidigt sökte polisen efter hans mamma – 23-åringen var spårlöst försvunnen.

Trots ett massivt sökpådrag hittades hennes kropp först drygt fem veckor efter att hon anmälts försvunnen. Hon hittades i en skogsdunge i Grästorp, där åklagaren menar att de tre männen lämnade henne.

”Inga förmildrande omständigheter”

Efter att ha dumpat kroppen ska männen ha tänt eld på 35-åringens bil, som de använde för att frakta kroppen. Sedan försökte de förstöra ännu mer bevisning genom att försöka elda upp de kläder och skor de hade på sig under mordnatten.

I dag väckte Per-Erik Rinsell åtal.

36-åringen åtalas för mord medan 32-åringen och 35-åringen båda åtalas för skyddande av brottsling, grovt brott.

– I det här fallet finns det inga förmildrande omständigheter, säger Per-Erik Rinsell.

Som bevisning har han bland annat en rad vittnesförhör och teknisk bevisning. Per-Erik Rinsell understryker att det inte finns något enskilt bevis som kan leda till att männen fälls, men säger:

– Det är många sammanhängande faktorer som sammantaget kommer att ge en fällande dom.

De tre åtalade männen förnekar brott.

Detta har hänt:

29 juni

Den 23-åriga tvåbarnsmamman och den mordmisstänkte 36-åringen äter middag tillsammans. Han har uppgett att han var i hennes lägenhet, men att allt var som vanligt när han lämnade den.

30 juni

Mellan klockan 00.15 och 00.30 hör en granne skrik och dunsar från den 23-åriga kvinnans lägenhet. Åklagaren menar att hon dödades då.

Vid 15-tiden upptäcker en granne till kvinnan i området Dannebacken i Trollhättan blodfläckar i trappuppgång och hiss. När polisen kom till platsen möttes de av blod i kvinnans lägenhet. Ensam kvar i bostaden fanns kvinnans lille son. Under eftermiddagen och kvällen slår polisens insatsstyrka till mot flera adresser i Trollhättan i jakt på spår i fallet.

1 juli

Missing people börjar söka efter den 23-åriga tvåbarnsmamman. 170 personer går skallgång genom skogsområdena kring hennes bostad.

2 juli

Polisen vakar över kvinnans bostadsområde och hämtar tips från grannarna. Under tiden fortsätter Missing people att ­söka i en två kilometers radie från bostaden.

3 juli

En 36-årig man kommer självmant in till polisen. Han ­anhålls misstänkt för människorov. Uppemot 180 personer från ­organisationen Missing people söker efter kvinnan på ­Hunneberg, ett område öster om Troll­hättan.

5 juli

36-åringen begärs häktad för människorov. Tingsrätten ansåg dock att bevisningen inte var tillräckligt övertygande och mannen släpptes på fri fot. Under natten anhålls en då 31-årig man misstänkt för skyddande av brottsling.

6 juli

Under eftermiddagen slår polisen till mot en adress i Halland. I en bostad grips en tredje man, 35-åringen, som misstänks för brott i samband med försvinnandet. Han hade varit anhållen i sin frånvaro, misstänkt för skyddande av brottsling.

9 juli

De två männen som misstänks för skyddande av brottsling häktas.

14 juli

Sökområdet utvidgas och polisen har hjälp av hundpatruller och helikopter.

19 juli

Polisen får svar på blodanalyserna som visar att det var 23-åringens blod i hennes lägenhet, trappuppgång och hiss.

23 juli

Polisen tror inte längre att det går att hitta kvinnan vid liv. Männen som misstänks för skyddande av brottsling omhäktas.

24 juli

36-åringen häktas i sin frånvaro misstänkt för mordet.

29 juli

Den efterlysta 36-åringen grips av polsk polis i Warszawa, efter att ha gått in på den svenska ambassaden för att överlämna sig själv. Då har han varit i Polen i nära två veckor.

1 augusti

Polisen hittar en brandplats i skogen mellan Grästorp och Trollhättan, där någon misstänks ha eldat upp bevis, bland annat kläder. Platsen ligger bara 500 meter från 35-åringens hem.

6 augusti

De två män som misstänks ha hjälpt den huvudmisstänkte omhäktas, på sannolika skäl misstänkta för skyddande av brottsling.

8 augusti

23-åringen har varit försvunnen i fem veckor när hennes kropp hittas i ett skogsparti i Grästorp utanför Trollhättan. Polisen kan fastställa hennes identitet bland annat med hjälp av hennes tatueringar. Polisen bekräftar att ytterligare fynd gjordes i området, men vill inte uppge vad man hittat.

14 augusti

36-åringen, som lämnats ut från Polen, landar i på svensk mark.

16 augusti

36-åringen häktas misstänkt för mordet. Själv fortsätter han att neka till anklagelserna.

19 augusti

De två männen som misstänks för skyddande av brottsling släpps på fri fot. De är dock fortsatt misstänkta.

25 november

Åtal väcks. 36-åringen åtalas för mord och hans två vänner, en i dag 32-årig man och en 35-åring, åtalas för skyddande av brottsling, grovt brott.

10 december

Rättegången mot den nu 37-årige mannen och de två medåtalade inleds.