Nyheter

Potent knarksvamp växer fritt i Sverige

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Totalt finns det 20-tal svamparter som innehåller det narkotiska ämnet psilocybin.

I Sverige finns toppslätskivlingen – en av de mest potenta ”knarksvamparna”.

– Den är inte farlig i sig men man kan dö om man till exempel får för sig att köra bil under ruset den ger upphov till, säger svampexperten Klas Jaederfeldt.

En 23-årig man i Västerbotten dömdes nyligen för att ha ätit 250 ”knarksvampar”.

– Det låter väldigt mycket. När de sålde på rejvfester brukade de ha fem stycken i varje paket, säger Klas Jaederfeldt, 73, svampexpert som tidigare jobbat på Naturhistoriska riksmuseet.

Psilocybin narkotikaklassat

Klas Jaederfeldt är i dag pensionerad sedan några år men minns när tullen och polisen brukade komma till honom på museet för att få beslag av svampar analyserade.

– De lagstiftade först mot olika arter innan de kom på att det var ämnet psilocybin som skulle narkotikaklassas. Det skedde för ungefär åtta år sedan, säger han.

Totalt finns det ett 20-tal arter i världen som innehåller det narkotiska ämnet. I Sverige finns en av dem: toppslätskivlingen.

– Det är en av mest potenta, det behövs inte mycket alls för att det ska påverka sinnena. Alla de andra arterna kommer till Sverige på import, företrädelsevis från Holland, säger Klas Jaederfeldt.

Inte dödligt

Ämnet psilocybin i sig är inte dödligt berättar han, inte alls lika farligt som de substanser som finns i exempelvis vita och lömska flugsvampar.

Det som är farligt är att personer påverkade av ämnet kan försätta sig i livsfara.

– Jag odlade själv några här hemma i min gräsmatta, jag fick 2–300 i min färdiga gräsmatta. När jag fick syn på dem ringde jag snuten. Hon ryckte ut med blåljus och plockade upp svampen här ute.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Danmark–Finland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: