NSA-bossen: Det var inte vi

”Europeiska stater spionerar på sig själva”

Nu slår NSA-chefen till­baka:

Visselblåsaren Snowden har missförstått alltihop.

Keith Alexander menar att det är underrättelsetjänsterna i Europa som avlyssnat sina egna ledare - och gett dokumenten till USA.

Nyheten slog ner som en bomb i Europa förra ­ veckan.

Tysklands förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon uppgavs ha avlyssnats av USA:s säkerhetstjänst NSA. En dag senare kom nya uppgifter om att hela 35 världsledare varit ­utsatta i spionerihärvan.

Angela Merkel reagerade kraftigt och ringde själv ­Barack Obama för att kräva ett svar. Och i Spanien ­började i går en åklagare ­utreda om USA:s påstådda övervakning av 60,5 miljoner spanjorer är brottslig.

Men nu går NSA till motattack.

Nekar till allt

I går utfrågades flera amerikanska underrättelsechefer i den amerikanska senaten. Och de slår ifrån sig alla anklagelser.

– För att vara tydlig, det här är inte information som vi samlat om europeiska medborgare, sa ­NSA-chefen Keith Alexander, enligt AFP.

Uppgifterna kom ursprungligen från dokument som läckts av visselblåsaren Edward Snowden. Men enligt NSA-chefen har både medierna och Snowden missförstått allting.

– Både de (medierna, reds anm) och den person som stal det hemlig­stämplade materialet förstod inte vad de tittade på, sa Keith ­Alexander enligt AFP.

Ska ha fått materialet

Enligt både Alexander och flera andra som arbetar inom den ameri­kanska underrättelsetjänsten har NSA i stället sam­arbetat med europeiska underrättelsetjänster. Och det material som påstås ­bevisa det amerikanska ­spioneriet ska enligt dem i stället vara ­material som de fått av sina europeiska kolleger, skriver AFP.

Hotar brittisk press

Dokument som läckts av Edward Snowden har ända sedan i somras skapat stora rubriker över hela världen. I Storbritannien oroar sig nu politikerna för att ­läckorna ska bli ett hot mot rikets säkerhet. Premiär­ministern David Cameron hotade i går med att rege­ringen kommer att agera om inte publiceringarna stoppas.

– Vi försöker tala med pressen och förklara hur skadliga några av de här avslöjandena kan vara, säger han enligt The Guardian, som avslöjade avlyssningen.

Han fortsätter:

– Men om de inte visar att de tar ansvar så blir det väldigt svårt för rege­ringen att inte agera.

Publisert: