Paret körde ut kvinna till sexköpare

1 av 8
NYHETER

Polisens spaningsfilm visar en prostituerad kvinna på hembesök hos en sexköpare.

I dag började rättegången i Stockholms tingsrätt mot ett rumänskt par, misstänkta för att ha styrt och organiserat sexhandel.

– Min klient är inte kopplare. Han är gigolo, sa den 31-årige mannens advokat.

Rättegången började strax efter klockan 9. När den åtalade 28-åriga kvinnan leddes in i rättssalen, klädd i svart skinnjacka med nitar, log hon brett och såg till synes road ut. Hon småpratade med den medåtalade mannen och skrattade.

När den första åtalspunkten – grovt koppleri – lästes upp såg den åtalade 31-åriga mannen allvarlig och bekymrad ut. Han lyssnade noga på när åklagare Eva Wintzell beskrev vad paret misstänks för.

Den 28-åriga kvinnan och den 31-årige mannen misstänks ha rekryterat kvinnor till prostitution, bokat resor till och från Sverige, hyrt lägenheter och förmedlat kontakt med sexköpare via sexannonser på nätet.

Skrattade till i rätten

När åklagaren tog upp misstanken om att de två åtalade utnyttjat, hotat, dragit i håret och spottat på den målsägande 21-åriga kvinnan skrattade båda de åtalade till.

Endast en av de prostituerade kvinnorna har vågat vittna. Enligt åtalet har den 21-åriga kvinnan, som kallats ”Skinny” fått in cirka 650 000 kronor genom att sälja sex till män i Göteborg och Stockholm, men merparten av de pengarna ska det åtalade paret tagit. Den 28-åriga kvinnan uppges ha skickat större summor pengar till Rumänien, som 31-åringen tog emot.

28-åringen och 31-åringen nekar till alla anklagelser.

– Min klient är inte kopplare. Han är gigolo. Och enligt försvaret är det inte samma sak, sa den 31-årige mannens advokat Björn Lagerling.

Åkte på ”outcalls”

Bland åklagarens bevis finns polisens spaningsfilmer som visar de misstänkta och de prostituerade kvinnorna på olika ställen i centrala Stockholm. Kvinnorna fick ta emot kunder i lägenheter som det åtalade paret hyrt, samt på olika hotell. De prostituerade kvinnorna skickades även i taxi till olika adresser, där köparna bodde.

Polisen avlyssnade telefonerna och fotograferade de misstänkta hallickarna när de överförde pengar till utlandet.

Paret tog pengarna

I april i år slog polisen till mot den 28-åriga kvinnan. Hon greps i Belfast och fördes sedan till Sverige. Den 31-årige mannen greps i maj i Bukarest.

Paret ska ha tjänat stora belopp på att bedriva sexhandel i Sverige och Nordirland. Paret greps och åtalades i Stockholms tingsrätt efter en omfattande insats och samarbete mellan polisen i Sverige och Nordirland. För närvarande pågår det en förundersökning om liknande brott i Nordirland mot paret.

Enligt åklagaren Eva Winzell är det svåraste i detta och liknande fall att få kvinnorna att berätta, då de ofta är rädda.

Den 21-åriga kvinnan som vågat vittna satt med i rättsallen i dag. Hon tittade ner och undvek ögonkontakt med de åtalade när åklagaren berättade hur paret hänsynslöst utnyttjat henne.

Tog kvinnans id-handlingar

Enligt åklagaren lockades 21-åringen först till Nordirland, för att jobba med webbposering och lovades stora inkomster.

Men när hon kom dit, ska den 28-åriga kvinnan omedelbart berättat att det inte blir någon webbposering utan att hon ska sälja sex.

Den 21-åriga kvinnan berättade för polisen hur hon tillskrevs skulder för mat, flygbiljett och boende. Alla pengar hon tjänade tog paret, så fort sexkunden gått.

– Hon fick bara små summor ibland, säger åklagaren.

Paret tog ifrån 21-åringen hennes id-kort. Under en period flyttades hon mellan Nordirland och Sverige.

Men polisen hade under en lång period spanat på paret och åklagaren kunde i dag presentera en mängd uppgifter, bilder, sms och filmer som samlats under tiden verksamheten bedrevs på flera adresser i Sverige.

Lockades till prostitution i Stockholm

I ett samtal med en kvinna i Rumänien uppgav den åtalade 28-åringen att hon tjänade upp till 2 000 euro per dag på att sälja sex i Stockholm. Det lockade även den kvinnan till Stockholm, samt två till. Men efter en kort tid lämnade hon Sverige, efter att hon i flera sms uppgett för sin pojkvän att hon blivit psykiskt knäckt. I sms:en som åklagare visade upp i rätten uppgav kvinnan att den åtalade 28-åringen pressat henne att jobba mer, slagit henne i huvudet för att väcka henne för att jobba. Hon ska ha blivit lurad på den utlovade inkomsten.

Rättegången kommer att pågå i sju dagar.