Kungen erkänner: Inte lyckats så bra

avKerstin Danielson

Talar ut om sina 40 år på tronen i stor intervju på hovets hemsida

1 av 4 | Foto: Lotte Fernvall
Kungen var pratsam när journalisterna ställde frågor om dotterns graviditet under sitt besök i Åtvidaberg i går. Han lovade bland annat att han ska byta blöjor på bebisen. ” Självklart kommer vi vara aktiva! Om! Jag ska stänga ner hela butiken och bara syssla med det hela tiden. Fast hon bor borta i New York, förstås, så jag kommer inte vara i Sverige på flera år, säkert. Så det blir nog bra”, sa han skämtsamt.

Kungen erkänner nu att han borde tänka efter innan han öppnar munnen.

Han gör det i en intervju på hovets webbplats. Där berättar han hur det är, att alltid vara tvungen att fundera över hur det han säger tas emot.

– Ja, jag har ju inte alltid lyckats så bra på den punkten, säger kungen.

Kungen blev hårt kritiserad efter sitt försök att skämta till det i förra veckan. Han och drottningen hade hunnit till Åtvidaberg under sin rundresa i Östergötland. Samma morgon kom nyheten att prinsessan Madeleine väntade barn.

En reporter från SR dristade sig till att fråga om prinsessans graviditet och om hon kanske skulle flytta tillbaka till Sverige. Kungen svar var sarkastiskt.

– Hon kanske flyttar till Island istället, tror jag. Det är bättre där, sa kungen bland annat.

Lever efter farfars ord

Nu verkar kritiken mot kungens fadäs ha nått fram. Han firar 40 år på tronen den 19 september 2013. Inför firandet har hovet  lagt ut en lång intervju med honom. Han berättar att han tycker att åren har gått fort. Och att han inte fick några handfasta råd av sin farfar, Gustav VI Adolf, som han efterträdde:

– Nej, inte alls. Någon gång, när jag var i tjugoårsåldern sa min farfar till mig: ”se på livet med viss humor”. Självklart bemöter jag både personer och situationer seriöst. Det handlar om att ibland kunna ta fram livets positiva och humoristiska sidor. Det var hans sätt att säga att uppdraget inte är så tungt som han kanske var rädd att jag skulle uppleva det.

Funderar hur han tas emot

Kungen berättar också hur det är, att alltid vara tvungen att fundera över hur det han säger tas emot:

– Ja, jag har ju inte alltid lyckats så bra på den punkten, men skämt åsido, det kanske är något vi alla borde fundera över: vad vi säger, i vilken situation, till vem och så vidare.

Kanske har kungen tagit intryck av medierådgivaren Paul Ronge. Han kritiserade kungens attityd och tyckte att han var flamsig.

– Han tar inte en av de viktigaste uppgifterna i sitt uppdrag på allvar, att han via medier kommunicerar med allmänheten som betalar hans höga apanage, sa Ronge till Aftonbladet.

”Blev någon form av hysteri”

Ronge menade att kungens sätt att bemöta medierna har gjort honom till ”republikanernas bästa vän” och att det var svårt att lära gamla hundar att sitta. Därför var det ingen idé att medieträna kungen.

Hovet kallade det en kulturkollision.

– Det blev någon form av hysteri. En nyhetsvärdering hovet inte förstår, att det värderas så högt att prinsessan Madeleine meddelat att hon är havande, sa Bertil Ternert, hovets informationschef.

ARTIKELN HANDLAR OM