Så förbereder USA sin attack

avSofia Roström Andersson

Källor till LA Times: USA förbereder ett utökad, kraftfullt angrepp

1 av 9
Barack Obama.

Frankrikes president antyder att en internationell attack mot Syrien kan komma nästa helg.

Och Pentagon planerar för ett kraftfullt angrepp – som ska vara i tre dagar.

Samtidigt har rebeller tagit kontroll över en stad norr om Damaskus, skriver AFP.

USA intensifierar planerna på en attack mot Syrien.

Pentagon ska ha lagt den ursprungliga planen åt sidan och förbereder för mer intensiva och längre attacker i Syrien, skriver Los Angeles Times i dag enligt AFP.

Ett militärt ingrepp kan komma att vara i tre dagar.

"Ett beslut måste fattas"

Två officerare uppger till tidningen att Vita Huset bett om en utökad lista över möjliga mål. På den nuvarande listan finns runt 50 mål, skriver AFP.

Under en presskonferens på lördagskvällen sa USA:s utrikesminister John Kerry:

– Det är många länder, ett tvåsiffrigt antal, som är beredda att vidta militära åtgärder. Vi har fler länder som är redo än vad vi faktiskt behöver i det militära ingrepp som ska övervägas.

Samtidigt antyder Frankrikes president François Hollande att ett internationellt anfall mot Syrien kan komma nästa helg, skriver TT.

– När kongressen (i USA) har röstat på torsdag eller fredag, och när vi har (FN-)inspektörernas rapport, troligen i slutet av veckan, måste ett beslut fattas, innefattande att frågan däremellan har gått till FN, sa Hollande i lördags i Nice, på en pressträff tillsammans med sin libanesiske kollega Michel Suleiman.

Obama talar till nationen

Inför senatsomröstningen håller USA:s president Obama ett tal till folket på tisdag. Dessförinnan gör han inte mindre än sex stora tv-intervjuer, som visas på bästa sändningstid i USA natten till tisdagen svensk tid, skriver TT.

På söndagen kom också uppgifter från Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter om att rebeller, bland annat jihadister, tagit kontroll över staden Maalula norr om Damaskus, skriver AFP.

Tog kontrollen över stad

Regimens styrkor ska enligt organisationen ha gått in i staden, men rebeller skickade in förstärkningar och kunde överta kontrollen. En boende i staden, som AFP pratat med på telefon, bekräftar också uppgiften.

Maalula ses som en symbol för kristendomen i Syrien.

Striderna om staden, bröt ut i onsdags, ska ha kostat 17 rebeller livet och fler än hundra har skadats, rapporterar AFP.