Minst tio döda i Europa-stormen

NYHETER

Ovädret i norra Europa krävde minst tio liv och över en halv miljon hushåll i Storbritannien blev utan ström. Tåg, flyg och färjelinjer drogs in och i London rasade flera hus.

Stormen, med vindar på 44 meter i sekunden på Isle of Wight, drog tidigt i måndags morse in från Atlanten över södra Storbritannien. En 17-årig flicka dog då huset hon låg och sov i krossades av ett fallande träd i Hever i Kent. En man i 50-årsåldern i Watford, Hertfordshire, dödades när ett träd rasade över hans bil och dagen innan sveptes en 14-årig pojke bort när han badade i de höga vågorna i Newhaven, Sussex.

I Tyskland fick tre människor sätta livet till i ovädret och Frankrike minst en.

I Amsterdam dödades en kvinna av ett fallande träd när hon var ute på promenad. Och i Danmark dog en man som fick en tegelsten i huvudet.

I södra Storbritannien blev över 580 000 hushåll strömlösa och bara för att nämna ett exempel på materiella skador så blåste en dubbeldäckare av vägen i brittiska Suffolk.

Senare drog stormen drog in med full kraft över Danmark. På halvön Kegnaes uppmättes vid 15-tiden stormbyar på hela 54 meter i sekunden, ett nytt vindrekord för landet. Tåg- och flygtrafik fick ställas in. Även flera danska broar stängdes och öppnade inte förrän på förkvällen – då ovädret dragit in över Sverige.

TT