M-politiker tog med morakniv till riksdagen – ”tragikomiskt”

NYHETER

Kommunalrådet Anna Tenje (M) skulle passera säkerhetskontrollen i riksdagen under torsdagen. Men där blev det tvärstopp.

I hennes handväska låg nämligen en morakniv – som innan dess lyckats slinka igenom säkerhetskontrollen på Växjö Småland Airport.

– Hela situationen är tragikomisk, säger Anna Tenje.

Det var i torsdags som Växjös kommunalråd Anna Tenje (M) skulle passera säkerhetskontrollen i riksdagen i Stockholm.

Men där blev det tvärstopp.

I väskan hade Anna Tenje nämligen en morakniv – som dessförinnan hade slunkit sig igenom säkerhetskontrollen på Växjö Småland Airport.

1 av 2
Anna Tenje (M)

Att Tenje hade en kniv i i väskan berodde på att hennes son är aktiv inom scouterna och har ännu inte behörighet att hantera kniven själv. Tenje hade därför packat ned kniven i sin egen handväska och sedan glömt bort den.

– Man måste ta knivmärke innan man får lov att ha kniv i scouterna och det har han inte så därför plockade jag med mig kniven hem igen och missade helt enkelt att plocka ur den innan jag flög till Stockholm, säger Anna Tenje.

Men precis när väskan passerade genom säkerhetskontrollen på riksdagen på Rosenbad i Stockholm insåg hon sitt misstag.

– Jag tänkte, shit jag har ju en morakniv i väskan. Då gick jag rakt fram till vakten och berättade varpå han svarade; ja, jag ser det.

Tenje: ”Tragikomiskt”

Trots det blev situationen odramatisk berättar Anna vars kollega tog hand om kniven, som förmodligen kommer att hamna i sonens ägor igen.

– Hela situationen är tragikomisk men ändå med en allvarlig touch, säger Anna Tenje som själv sitter i Växjö Småland Airports styrelse och reagerar på att kniven utan problem gick igenom deras säkerhetskontroll.

– Jag ringde direkt till vd:n och informerade om vad som hade hänt. Han lovade mig att ta tag i detta omedelbart och kontakta säkerhetsavdelningen.

Brott mot knivlagen

Själv riskerade Anna Tenje att eventuellt kunna bli gripen för brott mot knivlagen.

– Givetvis är detta inte bra men jag tror ändå att alla är införstådda med att mitt uppsåt inte var av den karaktär som vanligtvis brukar förknippas med den typen av brottslighet. Jag är en hårt arbetande småbarnsmamma men där den mänskliga faktorn sviktade lite.

Trots allvaret i situationen inser Anna Telje att den ändå är lite humoristisk.

– Jag hade ett sammanträde idag på förmiddagen där många valt att placerar sig långt bak i lokalen. Jag inledde då med att säga att; Ni kan vara lugna, jag har ingen kniv med mig idag så ni kan komma lite längre fram, berättar Anna Tenje och skrattar.

Flygplatsen: 100-procentigt förtroende för säkerheten

Till Smålandsposten, som var först att berätta om händelsen, säger Växjö Småland Airports vd Ulf Axelsson att kontrollerna på flygplatsen ska vara lika rigorösa som vid vilken internationell flygplats som helst men att situationen i det här fallet har blivit fel.

– Jag har 100-procentigt förtroende för säkerheten och det görs regelbundna blindtester av Tranportstyrelsen som kommer ner och kör igenom saker i systemet som vi upptäcker.

– Men något har fallerat och det får vi analysera, säger han till tidningen.