Trump om May: Vi har en väldigt bra relation

avJoakim Magnå

1 av 2

Efter uppgifterna om osämja med premiärminister Theresa May.

Nu slår Donald Trump tillbaka – och gör planer för att besöka Storbritannien senare i år.

– Vi är på samma våglängd, på alla sätt och vis, säger USA:s president vid en pressträff.

Komplimangerna haglade när Donald Trump och Theresa May träffades bland de snöklädda alptopparna i Davos i Schweiz på torsdagen.

– Det har varit en ära. Vi hade en utmärkt diskussion. Vi är på samma våglängd, på alla sätt och vis, tycker jag, säger Trump vid en gemensam presskonferens på Världsekonomiskt forum.

De varma orden kommer efter ett år av offentlig oenighet och ett frostigt personligt förhållande.

– Premiärministern och jag har en väldigt bra relation. Jag vet att alla kanske inte tror det, men jag kan tala om för er, att jag har en kolossal respekt för premiärministern och det hon gör, säger Donald Trump inför en nickande Theresa May.

– Jag tror att känslorna är ömsesidiga, att vi gillar varandra – mycket.

”Sitter ihop vid höften”

De diskuterade ekonomisk utveckling, handel och försvar.

– Vi sitter ihop vid höften när det gäller militären. Vi har samma idéer och ideal. Om något händer kommer vi vara där för dig, säger Trump och tittar på May.

Premiärministerns replik var lika översvallande artig.

– Det var fantastiskt att träffa dig, och precis som du säger hade vi en bra diskussion i dag. Relationerna mellan USA och Storbritannien är fortsatt utmärkta, säger hon.

– Vi möter samma utmaningar och vi samarbetar för att möta de utmaningarna. Vid sidan om det arbetar vi för ett gott handelsförhållande i framtiden.

Besök senare i år

Enligt Trump är målet att stärka handeln mellan USA och Storbritannien.

– Diskussionerna kommer att leda till en kolossal ökning av handeln mellan våra länder. Det kommer att gynna jobben, säger han.

Donald Trump ställde nyligen in ett planerat besök till London vid invigningen av USA:s nya ambassad.

Efter presskonferensen i Davos meddelade den brittiska regeringen att Trump kommer att besöka Storbritannien senare i år. Tjänstemän i båda länderna har beordrats att fastställa detaljerna.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Davos