Doris Lessing till attack mot feminismen

NYHETER

Elaka kvinnor förvandlar män till krossade förvirrade fegisar

LONDON.

Vi har fått en generation med elaka kvinnor som förvandlat männen till krossade, förvirrade fegisar.

Det påstår den berömda feministförfattarinnan Doris Lessing, 81.

Doris Lessing växte upp i forna Rhodesia, nuvarande Zimbabwe.

Foto: BO ÖSTLUND
FEMINIST-IKON Författarinnan Doris Lessing tycker att feminismen gått över styr och att männen i dag känner skuld för sin blotta existens.

Åhörarna på bokmässan i skotska Edinburgh häpnade när hon gick till våldsamt angrepp på den moderna feminismen, som hon kallade ”en försåtlig, fundamentalistisk kultur”.

Hon sade att pojkar och män numera är offer som känner skuld för sin blotta existens, och uppmanade männen att slå tillbaka.

– Jag är chockad över det ständiga och självklara tillplattandet av männen i vårt samhälle. De mest idiotiska, outbildade och elaka kvinnorna kan prata strunt om de trevligaste, snällaste och klokaste männen utan att någon protesterar, sade hon.

Starka kvinnor överallt

Författarinnan till böcker som ”Den femte sanningen”, ”The grass is singing” och ”The golden notebook” hävdar att hon ser starka kvinnor överallt i sin omgivning, men att männen inte står att känna igen längre.

Hon besökte nyligen en föreläsning för tioåriga skolbarn och berättade att hon hört en lärare säga att krig beror på mäns medfödda våldsamma natur.

– Det fick skolflickorna att glänsa av självbelåtenhet medan pojkarna kröp ihop och skämdes, sa Lessing.

Charlotta von Zweigberk, krönikör i Aftonbladet Kvinna, har tidigare skrivit om att pojkar också känner sig maktlösa i skolan.

– Jag håller inte med om att feminismen gått över styr och nu trakasserar killar. Däremot blir jag trött på att pojkar oftare får skulden i skolan, att lärarna tar flickorna i försvar och att man utgår ifrån att pojkar inte kan tala om känslor, säger hon.

Mansforskare Lars Jalmert håller inte heller med.

– Oj, trist att Lessing går ut så här. Hon är en viktig förebild för många.

”Krig är männens fel”

Jalmert menar att vi lever i ett manssamhälle och krig sålunda är mäns fel.

– Därför är det inte konstigt att män anklagas för eländet – men det är vissa mäns fel. Det vet alla vettiga män. De tar inte heller på sig skulden, däremot kan man skämmas ibland för sina medbröder.

Inte heller tycker han feminismen blivit en smutskastande, lömsk kultur, som Lessing anser.

– Och alla vet att pojkar fortfarande får störst utrymme i skolorna.

Belinda Olsson, ung feminist och krönikör i Aftonbladet, håller inte med Lessing.

– Min spontana reaktion är att det snarare är media som är förtryckande. Varför protesterar inte männen mer, till exempel över ett så mansförnedrande program som dokusåpan Harem, säger hon.

Peter Wennman, Ylva Bergman