Ringholm fick tårta i ansiktet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-04-17

Finansministern berättar om tårtöverfallet

I år överraskades finansminister Bosse Ringholm av en tårta i ansiktet på sin sedvanliga budgetpromenad.

För Aftonbladet webbradio berättar han hur det kändes:

– Jag tycker att polisen ska ta hand om dem som gör så här och det har väl polisen gjort också, sa en märkbart tagen finansminister.

 DE BORDE BURAS IN  Finansminister Bosse Ringholm tappade både budgeten och sina glasögon och var mycket upprörd efter attacken.

Finansminister Bosse Ringholm möttes av demonstranter från ett tiotal organisationer då han kvart i tio påbörjade sin promenad från finansdepartementet längs Drottninggatan, för att överlämna regeringens ekonomiska vårproposition.

Plötsligt slängde en av demonstranterna en tårta mot finansministern. Tårtan träffade rakt i ansiktet.

– Jag tycker att det var ett trist sätt att uppträda faktiskt, säger Bosse Ringholm.

Finansministern förklarade i Aftonbladet webbradio att han gärna tar en dialog med väljarna om förslag, synpunkter och argument:

– Har man inga sådana argument tvingas man till sådana här illdåd, sa han.

"De borde buras in"

- De som gör sådant här borde buras in, sade Ringholm också.

Gärningsmannen försvann från platsen springande, men kunde kort därefter gripas av två väktare som höll honom i väntan på polis. Den gripne hördes senare i finansdepartementets lokaler. Han är misstänkt för ofredande. Aftonbladets bilder avslöjar att tårtattacken följdes upp av ytterligare en tårtterrorist, som tryckte upp en tårta i nacken på Ringholm. Men hittills är bara en man gripen för dådet.

Någon timme efter tårtattacken tog en organisation som kallar sig Stockholm Tårtbrigad på sig ansvaret för tårtningen av den svenske finansministern.

– Vad de vill är väl att skapa uppmärksamhet kring sin uppfattning. Vad jag förstod är de emot EU och Göteborgstoppmötet, säger han.

Organisation tar ansvar för tårtattack

"Aktionen utfördes inom det internationella initiativet Operation Dessert-Storm med April som officiell tårtmånad. Vi har utfört aktionen med syftet att uppmärksamma de kommande socialdemokratiska nyliberala härjningar i Europa och globalt", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

De poängterar i pressmeddelandet att tårtan var vegansk och levererar ett detaljerat recept på "Vegantårta à la Boring".

Tårtattacken fick Ringholm att tappa både pappersversionen och cd-skivan med vårpropositionen. Enligt Ringholms pressekreterare Maja Nilsson tappade han även sina glasögon och resten av den korta budgetpromenaden fick finansministern genomföra med vitt klet i öronen, i håret och med nersmetad kavaj, rock och slips.

Inga poliser på plats

Enligt vittnen fanns inga uniformerade poliser på plats då Bosse Ringholm stegade ut från finansdepartementet. Två väktare skyndade därför till undsättning, för att skydda finansministern från fler attacker under promenaden.

Samtidigt som Bosse Ringholm presenterade vårproppen inför riksdagen påbörjade polisen sitt utredningsarbete utanför finansdepartementet. En halvtimme efter attacken kunde en man gripas, misstänkt för ofredande.

- Det är ett ganska lindrigt brott, även om det handlar om ofredande av en finansminister, säger Stockholmspolisens presstalesman Mats Nylén.

Ännu under tisdagskvällen, omkring sex tinmmar efter attacken, var Bosse Ringholm märkbart illa berörd av det inträffade och verkade ledsen över att det skett. Han övervägde definitivt inte att bjuda in förövarna på tårtkalas till departementet:

– Nej, de är inte tillräckligt seriösa för det. De förtjänar inte det säger han.

Tårtkastning - populär protestform

Det är inte bara Bosse Ringholm som fått tårta i ansiktet. Metoden

förefaller bli allt vanligare som protest. Här några exempel från senare

tid:

Annika Sohlander, Claes Thunblad