Natural Cycles

Preventivmedelsapp anmäls – 37 kvinnor blev gravida

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

37 kvinnor har blivit gravida trots att de inte velat när de använt preventivmedelsappen Natural Cycles.

Kvinnorna har därefter sökt sig till Södersjukhuset i Stockholm för abort.

Nu anmäler sjukhuset appen till Läkemedelsverket, enligt nyhetsbyrån Siren.

Preventivmedelsappen Natural Cycles.

Natural Cycles preventivmedelsmetod går ut på att knappa in uppgifter om kroppstemperatur för att få reda på när det är säkert att ha sex om man vill undvika att bli gravid.

Södersjukhuset, SÖS, har konstaterat att minst 37 kvinnor ändå blivit gravida när de använt appen och anmäler nu p-appen till Läkemedelsverket.

– Det är en ny metod och vi ser ett antal oönskade graviditeter, därför anmäler vi nu detta till Läkemedelsverket, säger barnmorskan Carina Montin till nyhetsbyrån Siren.

Hon påpekar att det krävs en regelbunden menscykel för att appen ska fungera och att instruktionerna måste följas noga.

– Det kanske är så att ungdomar ska använda ett säkrare preventivmedel, säger Carina Montin till Siren.

De 37 fallen som SÖS kopplar till användandet av appen är ett urval av över 600 kvinnor som velat göra abort på sjukhuset, från september 2017 till i dag. Nu kommer fler månader under 2017 med kvinnor som söker abort att gås igenom.

”Effektivt preventivmedel”

Natural Cycles uppger själva på sin hemsida att appen är effektiv till 99 procent vid perfekt användande. Vid ett typiskt användande uppges 6,8 av 100 kvinnor bli gravida under ett års användande.

Via sin brittiska pr-byrå kommenterar företagets grundare, svenska Elina Berglund och hennes make Raoul Scherwitzl, den anmälan som SÖS nu gjort:

”Inget preventivmedel är 100% effektivt och oönskade graviditeter är tyvärr
en risk med alla preventivmedel. Natural Cycles har ett Pearl Index på 7,
vilket innebär en effektivitet på 93%, vilket vi också kommunicerar. Med ett
nytt och populärt preventivmedel på marknaden så kan man givetvis förvänta
sig oönskade graviditeter. ”

Att Natural Cycles inte är ett lämpligt preventivmedel för unga, håller företaget med om, och säger att det är därför man måste vara 18 år för att registrera sig.

Men de vidhåller att Natural Cycles är ett bra alternativ till hormonella preventivmedel.

”Studierna som gjorts på Natural Cycles visar gång på gång att det är en effektiv form av preventivmedel”, skriver företaget i sitt uttalande, och avslutar med att de vid behov självklart kommer att samarbeta med den utvärdering Läkemedelsverket ska göra.

Barnmorskor avråder

I april i år rapporterade SVT Nyheter om att flera barnmorskor avråder från att använda appen, då den kan leda till oönskad graviditet.

Appen har uppmärksammats av bland andra bloggaren Isabella Löwengrip och artisten Bianca Ingrosso som ett alternativ till hormonella preventivmedel. I november berättade ”Blondinbella”, som är delägare i bolaget, om sitt engagemang i appen på sin blogg.

Bolaget, som är värderat till över en miljard kronor, uppger att appen har cirka 600 000 användare, skriver Breakit.

Förbjöds att marknadsföra sig som preventivmedel

Läkemedelsverket har tidigare förbjudit företaget från att marknadsföra appen som ett preventivmedel i Sverige. Men tack vare en EU-certifiering via en tysk organisation kan bolaget nu marknadsföra sig både i Sverige och övriga Europa, rapporterade Dagens Industri i februari och produkten finns på apotek i Sverige sedan i höstas.

– Vi kommer att titta på om den certifieringen utfördes på korrekta grunder. Just nu arbetar vi med att skapa oss en bild över hur allvarligt det här är och vilka åtgärder som kommer att behöva vidtas, säger Helena Dzojic, enhetschef för medicinteknik på Läkemedelsverket.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Isabella Löwengrip skyller på användarna: ”De slarvar”

ÄMNEN I ARTIKELN

Natural Cycles

Preventivmedel

Läkemedelsverket

”Blondinbella” Isabella Löwengrip