Här skakar Solberg hand med Trump i Vita huset: ”En nära vän”

NYHETER

I ett samtal om ekonomi, handel, Nato och kampen mot IS träffades Norges statsminister Erna Solberg och USA:s president Donald Trump i Vita huset.

Men det var frågan om Parisavtalet som väckte störst uppmärksamhet på presskonferensen efteråt.

– Helt ärligt är det ett avtal jag inte har problem med, vi skulle kunna överväga att gå tillbaka till det, säger Trump.

1 av 10 | Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Under onsdagen träffade Norges statsminister Erna Solberg USA:s president Donald Trump i Vita huset – för ett möte om hur de båda länderna ska samarbeta framöver.

Efter mötet, som tog drygt en timme, skröt Donald Trump om handelssamarbetet länderna emellan.

– USA går plus när vi handlar med Norge. Det är chockerande. Du måste åka tillbaka och kolla detta med ditt folk, sa Trump efteråt och skrattade, skriver norska Dagbladet.

– Jag vill tacka det norska folket för deras engagemang, rättvisa och ömsesidiga handel, fortsatte han.

”Trump kan lita på oss”

Solberg kallade USA för en ”nära vän”.

– USA är en stor handelspartner och en nära vän. Vi har diskuterat vårt samarbete och hur vi kan tillhandahålla säkerhet och jag har försäkrat Trump att han kan lita på oss.

Förutom handeln av bland annat F-35-plan och Teslabilar diskuterades Nato, Afghanistan och möjliga lösningar för krigen i Syrien och Irak.

– Norge är också en viktig part i kampen mot IS, där har Norge gjort ett bra jobb, säger Donald Trump, skriver VG.

Öppnar för Parisavtalscomeback

På presskonferensen efter mötet öppnade Donald Trump också dörren lite för att USA skulle kunna stanna kvar i Parisavtalet – när han fick frågan från en norsk journalist.

– Helt ärligt är det ett avtal jag inte har problem med, vi skulle kunna överväga att gå tillbaka till det. Jag känner starkt för klimatet. Vi vill ha ren luft och rent vatten, men vi vill även ha en industri som kan konkurrera och avtalet gjorde det svårare för oss att vara konkurrenskraftiga, säger Donald Trump.

Fem påståenden om Trump från nya skandalboken 00:48
ARTIKELN HANDLAR OM

Norge

USA

Nato