- Dag och natt förföljs jag

Åtalade polismannen: Jag handlade i nödvärn

JÖNKÖPING

Två sekunder - sedan är allt överspelat.

Med knivspetsen rakt emot sig höjer han pistolen och avlossar ett skott i nödvärn.

Den åtalade polismannen ger i polisförhör sin version av dödsskjutningen.

"Det här förföljer mig ständigt, dag och natt. Vad skulle jag ha gjort?"

Vid polisens rekonstruktion av händelseförloppet 10 mars berättar den åtalade polisen hur dödsskjutningen gick till. "Han gör en slingrande rörelse med hela kroppen med förskäraren riktad mot mig. I detta läge är mitt vapen på väg upp och jag drar av ett skott." Kvinnan på bilden är skådespelerska.
Vid polisens rekonstruktion av händelseförloppet 10 mars berättar den åtalade polisen hur dödsskjutningen gick till. "Han gör en slingrande rörelse med hela kroppen med förskäraren riktad mot mig. I detta läge är mitt vapen på väg upp och jag drar av ett skott." Kvinnan på bilden är skådespelerska.

För den 56-årige trafikpolisen förvandlades ett vanligt rutinärende till en katastrof. I sitt tidigare yrkesliv har han aldrig ådragit sig några anmärkningar och aldrig behövt använda sitt tjänstevapen.

Om natten den 10 mars säger han i polisförhören, att han handlade i nödvärn:

"Jag hade hoppats att jag aldrig någonsin under min poliskarriär skulle behöva använda mitt vapen, men i denna situationen ansåg jag att jag inte hade något val."

Höll en kniv mot sin hals

Tillsammans med en kollega hade 56-åringen följt efter och stoppat en bil för nykterhets- och körkortskontroll.

Eftersom föraren, Idris Demir, saknade körkort eller annan legitimation följde polismännen med hem till Demirs kamrats bostad för att där kontrollera handlingarna. I lägenheten var situationen först lugn. Sedan hände allt mycket snabbt.

Idris Demir gick ut i köket och hämtade en kniv som han höll mot sin egen hals. Sedan sprang han ut ur lägenheten och in i hissen.

56-åringens kollega följde efter och öppnade hissdörren. Den åtalade polisen säger i förhören, att han uppfattade kollegans situation som livshotande:

"Jag ser att det är ett allvarligt riktat angrepp med kniven mot min kollega. Jag gör åtbörder mot mitt vapen och det som händer nu går i ett skeende."

Idris Demir kommer ut ur hissen, enligt polismannen med kniven i maghöjd.

"Skyddade mig och min kollega"

"Han gör en slingrande rörelse med hela kroppen med förskäraren riktad mot mig. I detta läge är mitt vapen på väg upp och jag drar av ett skott."

"Det var min enda möjlighet att skydda mig själv och min kollega från att få den här kniven i oss och jag uppfattade de här hoten mot mig personligen så överhängande, att jag hade ingen annan möjlighet."

Polismannen förnekar bestämt att han har begått något brott. 56-åringens försvarare, advokat Sture Larsson, anser att hans klient aldrig borde ha åtalats.

- Jag har bland annat lämnat in en utredning från Totalförsvarets forskningsinstitut som styrker att min klient handlade i nödvärn. Skotten träffade från mycket nära håll, alltså i nödsituationen och inte när Demir flydde ner för trappan.

Hans Österman, Ebba von Essen

Publisert: