Därför rapporterar Aftonbladet som vi gör om attacken på Drottninggatan

NYHETER

Åtalet mot Rakhmat Akilov betyder inte bara att berättelsen om det misstänkta terrordådet går in i en ny fas.

Det innebär också en rad pressetiska beslut som påverkar Aftonbladets läsare och tittare.

Svensk media har dagarna före åtalet mot Rakhmat Akilov varit fyllda av berättelser om vad som hände tidigt på eftermiddagen den 7 april förra året på Drottninggatan i Stockholm.

Akilov stal en lastbil och körde som en galning längs gågatan tills han kraschade in i Åhléns varuhus och försvann från platsen. Fem människor miste livet, tio skadades svårt, i flera fall blir menen livslånga.

Aftonbladet har ända sedan dådet på Drottninggatan valt att hålla ­samma linje. Vi berättar inte med namn och bild om någon utan att den personen, eller ett trovärdigt ombud för densamme, medverkar.

Kommer att berätta

Det gäller både dem som mördades av Akilov och dem som skadades under hans vansinnesfärd i lastbilen mitt i Stockholms city.

I en förundersökning intervjuas många människor av polisen. Fler än vanligt i den här, som enligt polisen omfattar omkring 9  000 sidor.

Men att man förhörts av polisen till följd av ett misstänkt terrorbrott betyder inte att man är en offentlig person. Juridiken har sina regler, pressetiken har sina.

Aftonbladet kommer att berätta om innehållet i förundersökningen. Och vi kommer självfallet också att
bevaka den kommande rättegången så detaljerat som möjligt.

Olika bedömningar

Men ibland kommer rapporteringen sannolikt att vara anonym. Det beror i så fall på att personerna inte vill berätta med namn och bild vad de har varit med om eller vilka ­iakttagelser de har vidarebefordrat till polisen. Eller att vi helt enkelt ­inte har fått tag på personen för att ställa frågan.

Advokat Viktor Banke, Afton­bladets rättsexpert, skriver i sin ­första krönika i Aftonbladet att det är vanligt att åklagaren och dom­stolen gör olika bedömningar i brottmål. Tills dom fallit i hovrätten kommer vi ha många frågor hängande över oss och en av dem formulerades så här av Banke:

”Är Akilov en terrorist? Eller bara en brutal massmördare?”

Lena Mellin, tf ansvarig utgivare

Det här är Rakhmat Akilov 00:39

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM