Inget nytt avtal trots framsteg

NYHETER

Planer på toppmöte i Stockholm mellan Barak och Arafat

Foto: AP
Lördagens förhandlingar mellan Israels premiärminister Ehud Barak och den palestinske ledaren Yassir Arafat blev resultatlösa. Rykten gör gällande att nästa möte blir i Stockholm nästa vecka.

TABA.

Israeler och palestinier avslutade på lördagen samtalen i Taba utan att något fredsavtal uppnåtts, men de konstaterade samtidigt att de aldrig tidigare varit så nära en överenskommelse.

Israels utrikesminister Shlomo Ben Ami talade vid den presskonferens som avslutade en knapp veckas intensiva förhandlingar i den egyptiska badorten Taba

  - Båda sidor deklarerar att samtalen har förts i en positiv anda som man inte har upplevt tidigare, där parterna har uttryckt en ömsesidig vilja att möta den andra sidans krav, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

  - Med tanke på omständigheterna och tidsbristen har det visat sig omöjligt att nå en överenskommelse i alla frågor trots att betydande framsteg har gjorts i alla ämnen som diskuterats.

  Den palestinske förhandlaren Ahmed Qorei sade att parterna hade ägnat sex dagar åt att göra en verklig ansträngning för att nå framsteg i de kritiska frågorna, men att det israeliska premiärministervalet den 6 februari betydde att tiden inte räckte till för att hinna fram till ett avtal, rapporterade DPA.

  Palestinierna fruktar en seger för den hårdföre högerpolitikern Ariel Sharon och har antytt att de föredrar att Barak blir kvar vid makten.

  Förhandlingarna i Taba har koncentrerats kring nyckelfrågorna i de långa konflikten: gränsdragningar, flyktingars återvändande, Jerusalems ställning och de judiska bosättningarna .

Möte i Stockholm?

  Enligt obekräftade uppgifter kommer den palestinske ledaren Yasser Arafat och Israels premiärminister Ehud Barak eventuellt att träffas i Stockholm i nästa vecka i ännu ett försök att föra fredssamtalen framåt, sade en palestinsk källa till nyhetsbyrån Reuters i Jerusalem.

  FN-chefen Kofi Annans sändebud i Mellanöstern, norrmannen Terje Röd Larsen, har åkt i skytteltrafik mellan palestinier och israeler för att försöka att få till ett möte i Stockholm, sade källan.

  Enligt israeliska källor överväger Barak fortfarande om han ska åka till Stockholm eller ej.

  Sverige har sagt sig vara berett att ställa upp om parterna vill komma hit. I början av veckan finns också Kofi Annan i Stockholm med anledning av den internationella intoleranskonferensen som inleds på måndag.

  - Det finns ett internationellt initiativ till ett sådant möte med Arafat, och Stockholm är ett alternativ, men det finns ännu ingen bekräftelse på att mötet blir av, sade en israelisk källa till Reuters.

  Arafat uppmanade på lördagen EU att engagera sig mer i fredsprocessen i Mellanöstern.

Mindre våld

  Våldet i de palestinska områden har minskat under den senaste tiden men flera incidenter rapporterades på lördagen. En palestinsk man sköts ihjäl i staden Nablus på Västbanken. Enligt grannarna dödades han på grund av misstankar om att han samarbetet med israelerna.

  Två medlemmar av den militanta palestinska gerillan PFLP dödades i fredags i södra Libanon sedan de beskjutits från Israel. Detta bekräftades senare av den israeliska armén.

TT-Reuters ( )