Alla räddade ur hängande buss

NYHETER

Passagerarna beordrades att sitta blickstilla – Chauffören: ”Viktigast att allt gick bra”

Foto: Skräckupplevelse Bussen gled av den hala riksväg 70 och hotade att rulla nerför en fem meter hög slänt. De tio passagerarna ombord fick sitta helt blickstilla ombord en knapp timme innan de kunde räddas.

En buss gled på söndagskvällen av vägen på riksväg 70 i höjd med Sundbäcken, sydväst om Idre och blev hängande på ett vägräcke.

Passagerarna ombord beordrades att sitta blickstilla i väntan på att hjälp skulle nå fram, eftersom risken var stor att bussen kunde rasa nerför slänten om de rörde sig.

– Samtliga elva ombord ta sig ur bussen oskadda, säger Kent Lind, vakthavande befäl på polisen i Dalarna.

Ambulans, räddningstjänst, polis och bärgare kallades till platsen för att så snabbt som möjligt säkra upp bussen. Helikopter varskoddes att rycka ut i händelse av att bussen rasade ner.

Larmet kom vid 16.40-tiden.

Samtliga inblandade hade änglavakt och klarade sig helt oskadda.

Traktor på plats

Klockan 17.18 satt passagerarna fortfarande kvar i bussen. Då hade räddningstjänsten lyckats säkra upp bussen med stroppar till i en traktor, men man vågade just då ändå inte ta ut passagerarna.

– Den lutar betänkligt och hotar att rulla nerför slänten, som är cirka fem meter hög, sa Bertil Pålsson, räddningstjänstens insatsledare på plats till aftonbladet.se.

Bussen stod längs med vägkanten, lutande åt höger med ena sidans hjul uppe på vägräcket. Inuti bussen satt tio passagerare och chauffören. Det var lugnt och stilla på platsen och räddningstjänsten kunde jobba vidare med att säkra bussen.

Två bussar möttes

– Just nu väntar vi på en större bärgningsbil från Särna som också ska säkra upp bussen innan vi vågar ta ut människorna.

Men det behövde man inte vänta in.

– Räddningstjänsten på plats gjorde bedömningen att det gick att ta ut passagerarna och chauffören och det gick ju bra, säger Kent Lind på Dalapolisen.

Enligt Pålsson ska olyckan ha skett när två bussar fick möte med varandra.

Efter olyckan satte sig passagerarna med chauffören och drack en kopp stärkande kaffe och för att prata ut om den omskakande händelsen.

– Allt gick bra. Och det var det viktiga, hälsar chauffören till aftonbladet.se.