Nordkorea lovar skrota kärnvapen

NYHETER

Plutoniumproducerande reaktor ska göras obrukbar

Sexpartssamtalen om Nordkoreas kärnvapen tycks äntligen har krönts med framgång. Nordkorea går med på att göra Yongbyon-reaktorn obrukbar till årsskiftet.

Planen utarbetades den gångna helgen i Peking i samtal mellan de två koreanska staterna samt Japan, Kina, Ryssland och USA.

Om det första steget i processen – att Nordkorea skulle stänga Yongbyon-reaktorn – nåddes en uppgörelse i februari. Komplexet – reaktorn och två mindre anläggningar – stängdes i juli.

Den uppgörelse som presenterades på onsdagen går i korthet ut på:

Nordkorea ska till den 31 december göra den stora plutoniumproducerande reaktorn och två andra nukleära anläggningar vid Yongbyon-komplexet obrukbara.

USA kontrollerar nedmonteringen

USA ska kontrollera nedmonteringen av Yongbyon-anläggningarna. Amerikanska experter kommer till Nordkorea inom två veckor för att inleda processen.

Nordkorea går med på att till den 31 december lämna ”en fullständig och korrekt beskrivning” av alla sina nukleära program.

Nordkorea bekräftar på nytt sitt åtagande att inte exportera nukleär materiel, teknik eller kunskap.

Nordkorea och USA är överens om att fortsätta att utveckla sina bilaterala förbindelser med sikte på fullständiga diplomatiska förbindelser.

USA håller öppet för att avföra Nordkorea från listan över ”skurkstater”, men det kan endast ske under förutsättning att Nordkorea fullföljer kärnvapenavrustningen.

Nordkorea och Japan är överens om att göra ”allvarliga ansträngningar” för att normalisera sina förbindelser.

I utbyte mot avrustning erhåller Nordkorea en miljon ton brännolja.

Nordkorea genomförde för ett år sedan sin första kärnprovsprängning; en händelse som väckte internationell bestörtning. Landet har under senare år också testat robotar som kan bära kärnvapenladdningar.

TT