Outlaws går till konkurrenterna

NYHETER

Det kriminella mc-gänget Outlaws i Skåne har gått över till Bandidos.

Maktbalansen mellan Bandidos och konkurrenterna Hells Angels är därmed rubbad. Samtidigt väljer allt fler Outlaws-avdelningar att plocka ner sina skyltar.

Det råder inte längre något tvivel om att Outlaws i Skåne gått över till Bandidos.

– De har setts bära västarna med Bandidos rödgula färger. Det skulle de aldrig göra om de inte gått över, säger Thord Modin, chef för Rikskriminalpolisens underrättelsetjänst, till TT.

Höll inte måttet

Det råder delade meningar om vad som orsakat övergången. Vissa hävdar att Outlaws gett upp efter att ha utsatts för hård press från Bandidos. Andra hävdar att alla Outlaws-avdelningar i Sverige kommer att stängas sedan gängets Europapresident uttryckt sitt missnöje med att den svenska grenen inte satt hårt mot hårt när de attackerats av Bandidos och Hells Angels.

– Jag kan inte kommentera uppgifterna om Europapresidenten, säger Modin.

– Men så länge du bär färgerna finns det en kontakt med Europapresidenten – och med amerikanerna också. De kan säga att svenskarna inte håller måttet och att de inte får ha västarna eller färgerna.

Att Outlaws nu är kraftigt försvagade är lätt att se, men hur stärkta Bandidos blivit är något oklart.

– Vi vet att i alla fall 50 Outlaws i Skåne bytt färger och blivit ”prospects” eller åtminstone ”hangarounds” till Bandidos.

Skyltar plockas ned

Från andra håll i landet har Modin bara uppgifter om att avdelningar plockat ner sina skyltar. Men om de ska gå över till konkurrenterna i stället känner han inte till.

I Gävle har Outlaws plockat ner skylten och lokalen är till salu. Modin anser det ”så gott som bekräftat att de dragit sig tillbaka”. I Åtvidaberg skruvades skylten ner efter sprängattentatet den 8 september då gärningsmannen dödades, men det är inte bekräftat att avdelningen lagt ner.

Även från Småland finns uppgifter om att skylten är nedplockad.

– Stockholm vet vi inget om, säger Modin.

Men trots att mycket tyder på att Outlaws nu kan vara på väg att lämna Sverige anser Modin att risken för sammandrabbningar inom den kriminella mc-världen inte är över.

– Det verkar som om Bandidos förstärker sin organisation. Vi får se vad det får för konsekvenser, säger han.

TT