FÄLLD - AV VINNOTAN

Av: Eva Buskas, Jens Kärrman

Publicerad:
Uppdaterad:

Därför teg Ulrica Schenström genom skandalen

”Hon var jävligt glad i hatten” I tisdags kom ett dråpslag för numera ex-statssekreteraren Ulrica Schenström: en hårt pressad Anders Pihlblad bekräftar i TV 4 att hon var berusad på krogen. Och han beskriver händelsen som att Schenström var ”jävligt glad i hatten”. Notan? 945 kronor.
Foto: JIMMY WIXTRÖM, LARS ROSENGREN
”Hon var jävligt glad i hatten” I tisdags kom ett dråpslag för numera ex-statssekreteraren Ulrica Schenström: en hårt pressad Anders Pihlblad bekräftar i TV 4 att hon var berusad på krogen. Och han beskriver händelsen som att Schenström var ”jävligt glad i hatten”. Notan? 945 kronor.

”Jag säger: ’Tig ihjäl det’.”

Det har varit Ulrica Schenströms mediestrategi.

Men den här gången föll hon på eget grepp.

Onsdagen den 17 oktober.

Aftonbladet publicerar en bildserie på Ulrica Schenström och Anders Pihlblad, politisk reporter på TV 4.

På bilderna, som är tagna på Stockholmskrogen Judit & Bertil, sitter duon tätt omslingrade vid ett bord. Framför dem står urdruckna vinglas.

Enligt kroggäster är Ulrica Schenström, landets högsta politiska tjänsteman, berusad. De lämnar krogen vid midnatt, sen åker Schenström hem till sin man.

Bilderna stora samtalsämnet

Bilderna och artikeln blir snabbt den stora snackisen i det offentliga Sverige. Först riktas det mediala sökarljuset mot Aftonbladet.

– Det är obehagligt med smygtagna bilder där journalister bevakar andra journalisters kontakter, rasade Anne Lagercrantz, nyhetschef på TV 4, i branschtidningen Resumé.

Men TV 4 kommer inte undan kritiska frågor om hur nära en politisk reporter kan umgås med makthavare utan att riskera sin trovärdighet.

Dagen efter krogbesöket åker Ulrica Schenström och Fredrik Reinfeldt till Gävle för att förbereda moderaternas partistämma som börjar nästa dag.

På tåget på väg upp till partistämman är bilderna det stora samtalsämnet bland både riksdagsledamöter och lokalpolitiker.

Kvällen innan har Aftonbladet ringt Oscar Hållén, Fredrik Reinfeldts pressekreterare, och frågat om Ulrica Schenström hade jouren under krogkvällen, utan att få svar.

Men han inser inte explosiviteten i frågeställningen. När regeringens pressekreterare träffas för sitt veckomöte är jourfrågan över huvud taget inte uppe på bordet.

Samtidigt på moderatstämman skämtar journalister och politiker friskt om pussar.

Thomas Nordegren, reporter på Sveriges Radio, är först med att ställa statsminister Fredrik Reinfeldt mot väggen.

– Är det lämpligt ur säkerhetssynpunkt att din statssekreterare uppträder berusad en vanlig tisdagskväll?

En uppenbart irriterad Reinfeldt svarar:

– Det tror jag inte att du har någon täckning för, det påståendet. Och det har inte haft några som helst påverkningar på några säkerhetsaspekter av det slaget.

Schenström springer iväg

I journalisten Ulf Kristoffersons bok ”Fredrik Reinfeldt i huvudrollen” berättar Ulrica Schenström om sin mediefilosofi:

”Jag säger ’tig ihjäl det’. Och det är inte svårt. Det är bara att undvika att ge kommentarer så dör det av sig självt.”

Hon och de andra i moderatledningen följer instruktionerna till punkt och pricka under kongresshelgen. När Aftonbladet försöker ställa frågor till Schenström om jourlistan, vänder hon på klacken och småspringer till kongresshallen.

Fredrik Reinfeldts kommentarer blir allt mer irriterade.

– Jag förstår att jag ibland så att säga

ska mötas av tuffa frågor, men ni får ursäkta, det här är lite svårt att ta på allvar, sa han i söndags.

Dagen efter fortsatte han i samma stil.

– Vem har sagt att hon var onykter? Har ni något bevis för det? Ni måste komma ihåg att ibland bygger ni historier som inte finns. I det här fallet finns den helt enkelt inte.

Bland de övriga partierna i alliansen växer otåligheten och irritationen. Informationen om Schenströmaffären hålls inom en mycket snäv krets i statsrådsberedningen.

Irritation över moderaterna

Under en längre tid har det funnits en stor irritation över att moderaterna ständigt skapar nya skandaler, som de sedan är förtvivlat dåliga på att hantera.

I början av veckan skämtade allianspolitiker syrligt om att mediedrevet kanske kunde ge besked om vad som hänt.

Men det är inte alla som har något emot att hållas utanför, tvärtom.

– Det är moderaterna som har satt sig i den här situationen, nu får de reda ut den, säger en medarbetare hos ett av allianspartierna.

Och samtidigt som alliansbröderna hålls utanför, förväntas de vara lojala med moderaterna. Kd-ledaren Göran Hägglund blir till exempel uppläxad

efter att i Ekots lördagsintervju ha kritiserat Ulrica Schenström.

Moderaterna hade hoppats att affären skulle blåsa över.

Men när Schenström i måndags kommit tillbaks från Gävle till Rosenbad hade den istället eskalerat.

Moderatledningen tittade hjälplöst på när affären jämfördes med Göran Perssons försvar av Lars Danielsson.

I tisdags kom ett tungt dråpslag mot Schenström. En hårt pressad Anders Pihlblad ställer upp i en intervju i den egna kanalen och bekräftar att Schenström var berusad. Beskrivningen är redan klassisk:

– Hon var jävligt glad i hatten.

Med det faller Reinfeldts försvar.

Han byter strategi och säger istället att Schenström visserligen druckit vin, men att hon fortfarande var kapabel att sköta sitt uppdrag.

– Alla som känner Ulrica Schenström vet att glad i hatten inte är ett tillstånd utan ett karaktärsdrag hos henne, försvarar han sin närmaste medarbetare.

Drack för 945 kronor

Då släpper TV 4 en ny bomb:

Anders Pihlblad och Ulrica Schenström drack vin och mellanöl för 945 kronor, och det står klart att de första uppgifterna om Schenströms berusning inte är tagna ur luften.

Den här gången gick det inte att tiga ihjäl skandalen.

Publicerad: