”Jag har fått högar med mejl, brev och vykort”

NYHETER

Förre försvarsminister Mikael Odenberg om reaktionerna efter avgången

Mikael Odenberg känner starkt stöd för beslutet att avgå som försvarsminister.

Till och med från den regering han valt att lämna.

– Det finns ett antal inom regeringen som uttryckt stöd, säger han till aftonbladet.se

Statsminister Fredrik Reinfeldt bad aldrig Odenberg att stanna som försvarsminister. Den femte september avgick han, en tid senare lämnade han in avskedsansökan till riksdagen.

Snart två månader senare ångrar han inte sitt beslut. Och han känner ett starkt stöd.

– Jag har under mina 30 år i politiken aldrig varit med om att få så mycket reaktioner. Fortfarande kommer det fram vilt främmande människor på Ica när jag handlar middagsmat och säger att det var bra att jag stod på mig, att jag visade råg i ryggen, säger Mikael Odenberg.

– Jag har fått högar med mejl, brev, vykort och till och med telegram. Av 500 reaktioner är kanske tre negativa.

Läsarnas stöd

Stödet bekräftades i dag när 85 procent av Aftonbladets nätläsare tyckte det var rätt av Odenberg att lämna regeringen. Över 35 000 röstade. Den avgångne försvarsministern tolkar det som att väldigt många resonerar som han i försvarsfrågan: Bestämma mål först, avsätta pengar sen.

– Försvaret kan kosta fem eller 50 miljarder. Det är inte kostnaden i sig som är det viktiga. Problemet är att man från regeringens sida sparar massa miljarder innan man bestämt vad försvaret ska göra. Folk håller med om det resonemanget.

Stödet kommer från okända på Ica, men också från riksdagsledamöter, politiska motståndare - och från före detta kollegor i regeringen.

Finns det stöd i regeringen för din kritik mot de framtida försvarsnedskärningarna?

– Problemet är att regeringen inte har haft någon substansdiskussion i den här frågan. Alla ägnar sig åt sitt eget område. Frågan är om andra agerat likadant om besparingarna gällt dem. För min del ansåg jag inte att det fanns något alternativ. Jag gör samma bedömning i dag som för två månader sedan.

Ville inte bli finansminister

Före valet 2006 var Mikael Odenberg moderaternas ekonomiske talesman. Han nämndes som en stark kandidat till finansministerposten. Istället valde Fredrik Reinfeldt partiets chefsekonom Anders Borg. En del har sett Odenbergs avgång som ett tecken på att han ännu inte förlåtit Reinfeldt för det valet. Den teorin är helt felaktig, säger Mikael Odenberg.

– Jag har aldrig haft någon het önskan om att få bli finansminister. Men jag var ofta utpekad i media och hade jag fått frågan så hade jag förmodligen tackat ja. Men egentligen är det svårt att se en roligare ministerpost än den som försvarsminister.

Blev du förvånad när Reinfeldt valde Anders Borg?

– Nej. Borg var partiets chefsekonom. Han är en duktig ekonom och har spelat en central roll när det gäller alliansens ekonomiska politik.

I dag gör Odenberg ett kort besök på moderatstämman. För att hälsa på gamla vänner.

– Jag har massor av goda vänner här som jag har arbetat tillsammans med. Men det känns lite ovant att vara här som en gäst från verkligheten och inte som en aktiv deltagare.

Sms-kontakt med Littorin

Statsminister Fredrik Reinfeldt har Mikael Odenberg bara hälsat på en gång sedan avgången i september. Men med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin hade han sms-kontakt för bara några dagar sedan. Efterträdaren på försvarsministerposten, Sten Tolgfors, har däremot inte hört av sig.

– Vill han ha information från mig så är han och hans medarbetare välkomna, säger Mikael Odenberg.