Terrorjakt i Natos regi förbereds

Publicerad:
Uppdaterad:

Försvaret har avsatt pengar för att kunna delta

Den svenska Försvarsmakten har avsatt pengar för att Sverige ska kunna delta i en Natoledd antiterrorstyrka i Medelhavet redan i år, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

Insatsen finns med i försvarets budgetunderlag trots att inga politiska beslut har fattats i frågan, enligt Ekot.

Det kontroversiella i ett svenskt deltagande är att Natos operation Active Endeavour som ska bekämpa terrorismen till sjöss i Medelhavet är ett svar på 11 september-attackerna mot USA.

De ömsesidiga försvarsgarantier som finns inom Nato har åberopats av USA för att motivera styrkans uppdrag att bekämpa terrorister.

Enligt regeringen studeras för närvarande bara förutsättningarna för att delta. Men i Försvarsmaktens budgetunderlag anslås 80 miljoner kronor för ett deltagande redan i år.

Att skicka ett fartyg är att ställa sig aktivt på USA:s sida i kriget mot terrorismen anser miljöpartiets ledamot i försvarsberedningen Annika Nordgren-Christensen.

Hon tror också att det politiska beslutet att skicka ett svenskt krigsfartyg till Natostyrkan kan komma att bakas in i vårbudgeten och är kritisk.

– Det hör till allmän hyfs och ett bra statsfögderi att sådana här frågor inte ligger i en tilläggsbudget utan bereds i en bred krets, säger hon till Ekot.

TT

Publicerad: