Är du äkta vara?

Publicerad:
Uppdaterad:
Bild från Annika Erikssons konstverk som är ett av dem som nu ställs ut på Röda Sten.
Foto: Röda Sten
Bild från Annika Erikssons konstverk som är ett av dem som nu ställs ut på Röda Sten.
Isabell Heimerdinger/BUS 2007
Isabell Heimerdinger/BUS 2007

Hur många personligheter har du? Videokonst på Röda Sten tvingar dig att ta en funderare.

I ”Äkta vara” visas verk av sex olika konstnärer.

– Alla handlar om olika sätt att presentera sig inför andra, säger Lisa Rosendahl som satt ihop utställningen tillsammans med Henrik Andersson och Fredrik Svensk. Katya Sander har intervjuat nyhetsuppläsare och frågat dem om de använde ordet ”jag”. Om inte, vem är det då som talar? Isabell Heimerdinger har filmat två skådespelare som möts för att spela in en sexscen.

Som bekant förändrar vi vårt beteende efter situation och plats. Vi har olika identiteter på jobbet, hemma, i bandylaget och hos tandläkaren. Konstverken på Röda Sten undersöker var gränserna går.

– När man ser dem ifrågasätter man sitt agerande i det dagliga livet och synar sig själv i sömmarna lite, säger Lisa Rosendahl.

Som om det inte räckte att vara människa – vi är samtidigt produkter i ett ekonomiskt system, vilket titeln ”Äkta vara” vill antyda.

– Vi lever i ett sammanhang där det ställs otroligt höga krav på individen att anpassa sig både i arbetsliv och privat. Samtidigt finns en otroligt stark marknadsföring som går ut på att hitta sig själv och leva så äkta som möjligt, säger Lisa Rosendahl.

Äkta vara

Läs mer

Louise Jacobson (.se)

Publicerad: