"Jag var ensam"

NYHETER

Shawns kidnappare talar ut

Foto: Michael Devlin kidnappade Shawn Hornbeck för att han kände sig ensam. Tillsammans spelade de tv-spel.

Han höll Shawn Hornbeck, 15, fången i fyra år.

Nu talar Michael Devlin, 41, ut från sin cell.

– Jag vet inte hur jag ska kunna förklara det här för mamma och pappa, säger han.

Foto: Efter fyra år är Shawn Hornbeck fri.

Inifrån Franklin County-fängelset berättar pizzeriachefen Michael Devlin för New York Post om hur bra han tycker att de senaste åren varit – åren då han ska ha kidnappat Shawn och hotat att döda honom och hans familj om han försökte fly.

– Jag antar att jag var relativt lycklig, säger han.

– Nu känner jag ingenting. Jag gömmer mina känslor för andra. Jag döljer vad jag känner.

Ingen romantiker

Michael Devlin beskriver sig själv som en ensam man är ointresserad av sex och som aldrig längtat efter att ha någon sorts romantiskt förhållande.

– Jag har aldrig varit intresserad av det, säger han.

År 2002 krossades Michael Devlins värld. Han fick diagnosen diabetes och tvingades snart amputera två tår. Kring samma tid försvann Shawn.

Innan dess hade Michael haft flera vänner, främst arbetskompisar från pizzerian, som han brukade spela tv-spel och poker med. Nu tappade han kontakten med dem.

– Man skulle nog kunna säga att jag var ensam. Alla mina vänner började gifta sig och skaffa barn och var inte lika intresserade av att umgås längre, säger han.

Spelade tv-spel

I stället blev den kidnappade 11-åringen Shawn hans nye vän. Enligt polisen var de två hängivna tv-spelare. De ägnade timmar åt att spela tillsammans.

Det är fortfarande oklart vad Devlin utsatte Shawn för, polisen har bland annat beslagtagit barnpornografi från Devlins lägenhet. Nu hålls han avskild från andra fångar eftersom man tror att de kommer angripa honom om de får möjlighet.

– De tror att jag kommer få spö. Jag är inte orolig. Det är oundvikligt. Så småningom måste jag handskas med det. Hittills har jag ju inte direkt gjort ett särskilt bra jobb när det kommer till att framställa mig själv, säger han.

Jill Sjölund