Trafikpoliser ska jaga illegala invandrare

NYHETER

Nu skärps kontrollen av utlänningar

Jakten på illegala invandrare trappas upp.

Nu ska trafikpolisen kontrollera pass och dataregister när de stoppar bilister.

– Alla poliser ska se det som sin uppgift i det dagliga arbetet, säger polisintendent Kenneth Mandergrehn vid Rikskriminalen till Sydsvenskan.

Senast nästa år blir Polen och ytterligare åtta länder medlemmar i passunionen Schengen. I och med det avskaffas passkontrollen i Sverige mot resande från dessa länder.

Polisen befarar att människosmugglingen och den illegala invandringen då kan öka och därför anser Rikspolisen att Sverige ska vidta åtgärder, skriver Sydsvenskan.

– Vår inre utlänningskontroll måste förstärkas kraftigt, säger Kenneth Mandergrehn som arbetar med att bygga upp en central gränskontrollsenhet vid Rikskriminalen.

Daglig rutin

Vid gränskontrollsenheten ska kontrollen av utlänningarna samordnas. Man ska även se till att utlänningskontroller blir en daglig rutin för alla poliser.

Vid trafikkontroller ska exempelvis inte bara bilisternas nykterhet kontrolleras. Även pass och andra dokument ska granskas och polisen ska även göra en sökning i dataregister för att kontrollera att personen inte är en brottsling som vistas illegalt i Sverige.

Susanna Vidlund