Stoppad – i Miami

NYHETER

Agent: Alla fårlika behandling

1 av 4 | Foto: Hårda kontroller Många resenärer har , liksom prins Carl Philip, blivit förhörda av gränskontrollanterna i Miami. ”Det blir problem för utländska medborgare som kommer hit utan alla papper i ordning”, säger Zacary Mann vid immigrationsmyndigheten.

MIAMI

Det spelar ingen roll om du är prins.

Kommer du till flygplatsen här i Miami utan alla papper i ordning blir det problem.

– Alla behandlas lika. Den som inte har arbetsvisum men antyder att han ska jobba tas alltid till förhör, säger Zacary Mann vid immigrationsmyndigheten i södra USA.

Det var hit, till Miamis internationella flygplats, som prins Carl Philip kom efter sina äventyr i Venezuela – och det var här han blev stoppad.

Tiotusentals passagerare lyfter och landar varje dag och ankomsthallen i den internationella terminalen myllrar av folk vid alla tider på dygnet.

Hårdare kontroller

Den är också knutpunkt för flygtrafiken från Latinamerika och Sydamerika och även om reglerna formellt ska vara likadana vid alla gränsstationer innebär det sannolikt att inresekontrollerna är särskilt hårda i Miami.

Åtskilliga har i likhet med Carl Philip fått besöka förhörsrummet.

– Vi stoppar människor varje dag, säger Zacary Mann, specialagent vid immigrationsmyndigheten i södra USA.

”Det blir problem”

Zacary Mann minns inte fallet med Carl Philip specifikt – och eftersom prinsen släpptes in i landet efter förhör understryker han att han inte skulle kunna kommentera incidenten även om han hade kunskaper om den.

– Vi lämnar inte ut uppgifter om passagerare vi inte behövt deportera, poängterar Mann.

– Men rent allmänt kan jag säga att det blir problem för utländska medborgare som kommer hit utan alla papper i ordning, oavsett vilka de är.

”Ingående förhör”

– Om man inte har arbetsvisum men ändå antyder att man ska jobba är kontrollanten som tar emot personen beordrad att slå larm. Sedan följer mer ingående förhör. Kan man inte bevisa att man har ärliga syften blir man deporterad.

Att Carl Philip framhöll att han är en kunglighet gjorde inte nödvändigtvis intryck på passkontrollanterna.

I alla fall inte initialt.

Vill få särbehandling

– Det händer att människor påstår att de är kungliga för att få särbehandling, berättar Zacary Mann.

– Sedan visar det sig att de är släktingar till någon som hade ett imperium för tre hundra år sedan.

Läs mer:

Per Bjurman