De dricker mest

NYHETER

Danderyd toppar alkoholstatistiken i länet

Foto: Danderydsborna konsumerar nästan dubbelt så mycket alkohol som genomsnittet i länet. ”Ekonomi spelar stor roll när det gäller alkohol”, säger Björn Trolldal, alkoholforskare vid landstingets Centrum för folkhälsa.

Danderydsborna groggar mest i Stockholms län. De som bor i Upplands-Bro är måttligast med spriten.

Punkt SE listar länets alkohol-vanor.

Det är välbärgade kommuner som toppar listan över var man dricker mest i länet.

– Det är allmänt känt att ekonomi spelar stor roll när det gäller alkohol. Har man högre inkomst köper man mer av det mesta, inklusive alkohol, säger Björn Trolldal, alkoholforskare vid landstingets Centrum för folkhälsa.

Siffrorna kommer från Sorad vid Stockholms universitet och baserar sig på telefonintervjuer med 8?000 personer i Stockholms län under tre år. Deltagarna har tillfrågats om sina alkoholvanor och sedan har kommunerna ställts i relation till varandra.

Danderyd toppar

I Sollentuna konsumerar man en genomsnittlig mängd alkohol. I Danderyd ligger man 47 procent över genomsnittet och i Upplands-Bro 36 procent lägre än genomsnittet.

I Stockholm drack man 11,2 liter ren sprit per person 2004.

Enligt Björn Trolldal ökar risken för alkoholrelaterade skador vid 11,1 liter alkohol per år för män, och 7,1 liter för kvinnor.

– Och rent generellt ökar risken om man enbart koncentrerar drickandet till helgerna, säger han.

Kontinentala drickandet

Enligt Henrik Sköld, omvärldsanalytiker på Docere, finns det flera orsaker till den höga alkoholkonsumtionen.

– I Sverige dricker man på olika sätt. Dels finns det klassiska helgsupandet, dels det så kallade kontinentala drickandet med ett glas vin till middagen. Slår man ihop de båda kan man komma upp i en hög konsumtion, säger han.

På Systembolaget i Danderyd har man inte märkt av någon större ökning.

– Jag har jobbat på flera butiker i stan och att det skulle säljas mer alkohol här, det har jag inte märkt något av. Men det är klart att vi säljer fler vinflaskor än bag-in-box, säger butikschef Patrik Sandberg, 41.

FAKTA/ Så mycket dricker man i länet

Malin Axelsson, Sara Haldert