Farligt nervgift ska rädda skogen

NYHETER

”Det är väldigt giftigt för fisk”

Ett farligt nervgift kan bli nästa vapen i kampen mot granbarkborren som härjar i de svenska skogarna.

Men metoden är kontroversiell.

– Det är väldigt giftigt för fisk. Under inga omständigheter får det hamna i vattendrag, säger professor Bo Långström vid Sveriges lantbruksuniversitet till Dagens Nyheter.

Granbarkborren har blivit ett allt större hot mot skogen. Enligt Dagens Nyheter finns just nu mellan 30 och 50 miljarder granbarkborrar i de svenska skogarna. Stormen Gudrun och Per samt den varma sommaren och hösten har ökat spridningen av den skadliga baggen.

– Virke värt 1,5 miljarder kronor står på spel, säger Ove Arnesson på Skogsstyrelsen till DN.

Drastiska metoder

Därför föreslås nu drastiska metoder för att rädda skogen.

Vapnet heter cypermetrin och är ett nervgift.

Genom att samla ihop ett antal stockar i skogen och bespruta dem med ett doftämne så lockas barkborrarna till platsen. Därefter sätts nervgiftet in - och barkborrarna dör.

Ämnet cypermetrin är godkänt av kemikalieinspektionen för användning i skogen. Men metoden är kontroversiell och kantad med risker för djur och natur.

Fiskarna slås ut

– Det är väldigt giftigt för fisk. Under inga omständigheter får det hamna i vattendrag. Då slås fiskarna ut. Det har hänt olyckor förut, säger Bo Långström, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) till DN.

– Om man undviker att spruta i närheten av bäckar och bara sprutar på torra skogsbackar långt ifrån diken och vattendrag så är risken försumbar. Men det kan så klart bli fel någonstans om man gör det på många ställen, säger Långström.

2003 överklagade Svenska naturskyddsföreningen beslutet att godkänna cypermetrin i skogen.

Fakta: Granbarkborre

Fakta: Cypermetrin

Läs mer

Johanna Melén