”Krigshunden” har avlidit

NYHETER

Bob Denard, förebild för Frederick Forsythes roman, blev 78 år gammal

Foto: Gripen Bilden är från den femte oktober 1995 när Bob Denard överlämnade sig till franska styrkor på Komorerna.

Den franske legosoldaten Bob Denard, känd från inblandning i otaliga krig och konflikter i Afrika från 1960-talet och framåt och förebild för Frederick Forsythes roman ”Krigshundarna”, har avlidit 78 år gammal, meddelar hans anhöriga.

Denard led av alzheimer.

Foto: Led av alzheimer Bob Denard slogs i flera krig och anses ha varit förebilden i Frederick Forsyths bok ”Krigshundarna”. Han avled i dag vid 78 års ålder.

Denard, vars riktiga namn var Gilbert Bourgeaud men som på arabiska var känd som Said Mustafa Mahdjoub, blev omtalad som hyrsoldat i en rad konflikter i länder som Kongo, Angola och Nigeria sedan dessa hade brutit sig loss från kolonialmakter.

Kuppförsök

Han var verksam i Iran och Jemen och deltog också i fyra kupper eller kuppförsök på Komorerna i Indiska oceanen. Ett tag var han chef för presidentgardet på Komorerna sedan han konverterat till islam. 2006 dömdes han till fem års fängelse villkorligt för ett misslyckats kuppförsök på ögruppen elva år tidigare.

Denard föddes 1929 i Bordeaux, anslöt sig till de så kallade fria franska styrkorna i Indokina vid andra världskrigets slut och tjänstgjorde sedan i armén fram till 1952 då han blev polis i Marocko. Som glödande antikommunist inledde han sin legoknektskarriär med att i Kongo bistå utbrytarna i Katanga. 1964 stödde han rojalisterna i Jemen.

Under kommande år tros Denard ha slagits i det forna Rhodesia (dagens Zimbabwe), Nigeria, Benin, Angola och Zaire vid sidan av Komorerna. Han var förebilden för hjälten i Frederick Forsyths bok Krigshundarna, som även filmats.

Tyst samtycke

Även om inget någonsin bevisats eller medgivits tros många av Denards insatser ha haft de franska myndigheternas tysta samtycke. Under rättegången 2006 sade ett försvarsvittne, en tidigare underrättelsechef:

– När specialorgan själva inte klarar hemliga operationer av visst slag använder de parallella strukturer. Så var fallet med Bob Denard.

TT