Patienter lider av undernäring

NYHETER

Nu kartläggs Umas-patienternas vikt och matvanor

Foto: Dietisten Elisabet Bergh Börgdal väger patienten Judith Ascard, 77.

Scenariot är ofta detsamma. Man blir sjuk, går ner i vikt och blir ännu sjukare.

Nu genomför Universitetssjukhuset Mas en stor kartläggning av patienternas vikt och matvanor, för att se om något kan göras.

– När jag var som sjukast vägde jag 48 kilo, berättar Judith Ascard, 77.

Hon ligger inlagd på medicinklinikens avdelning 3 och får behandling för kol, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. När dietisten Elisabet Bergh Börgdal väger Judith, kan hon glädjande nog konstatera att den 166 centimeter långa patienten nu gått upp till 57 kilo.

– Det är jättebra, för när du går ner så mycket så tappar du i muskelmassa och då blir det ännu svårare för dig att andas, säger hon till Judith.

”Siffran är kanske ännu högre”

Liknande studier har tidigare genomförts på andra håll i landet och då har man kunnat konstatera att ungefär en fjärdedel av patienterna är undernärda.

– Man kan misstänka att siffran kanske är ännu högre hos oss, eftersom Umas är ett stort akutsjukhus med många svårt sjuka patienter. Vi vill ta reda på hur det ser ut så att vi kan försöka åtgärda problemen, säger Elisabet Bergh Börgdal.

Energirik mat

En tänkbar åtgärd skulle kunna vara att ge patienterna mer energirik mat, så att de får i sig mer fett och kolhydrater per portion.

Överviktiga patienter finns naturligtvis också på sjukhuset, men utgör inte alls ett lika stort problem som de underviktiga.

– En person som har lite extra att ta av klarar generellt en svår sjukdom bättre, säger Elisabet Bergh Börgdal.