Svenska folket håller med sd

NYHETER

Brett stöd för främlingsfientliga tankar

Mer än var tionde svensk tycker att invandrare som inte kan försörja sig ska kastas ut.

En ny undersökning visar att många svenskar sympatiserar med Sverigedemokraternas åsikter.

Foto: Fokus frågade 1 000 personer i undersökningen.

Det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna gjorde ett rekordval i år. De fick mandat i 146 kommuner och närmare tre procent av rösterna i valet till riksdagen.

Enligt en ny undersökning, genomförd av tidningen Fokus och opinionsinstitutet Gallup, finns ett brett stöd för Sverigedemokraternas åsikter bland svenskarna.

Nästan var tredje svensk tycker, liksom sd, att Sverige har tagit emot för många invandrare på för kort tid och tolv procent tycker att de invandrare som inte kan försörja sig ska skickas till sina hemländer.

Inget parti tog upp ämnet

Carl Dahlström är statsvetare på statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet. Han tror att Sverigedemokraterna ligger bra till inför nästa riksdagsval.

- Men man ska inte tolka siffrorna i Gallupundersökningen för bokstavligt. Bara för att man håller med sd i vissa frågor betyder inte det att man sympatiserar med deras politik.

Förklaringen på sd:s framgångar tror han ligger i hur de andra etablerade partierna hanterat, eller inte hanterat, invandringsfrågan.

- Därför blev jag inte förvånad över att de gick framåt.

Får mycket pengar

Inför valet i år hade sd en valbudget på 7,5 miljoner. Nu, efter framgångarna, kommer de enligt Fokus beräkningar få över 41 miljoner i partistöd.

Sveriges nya jämställdhets- och integrationsminister, Nyamko Sabuni, ville i går inte kommentera resultatet av Gallupundersökningen.

Påståenden, hämtade från Sverigedemokraternas program:

Eric Tagesson