En livsfarlig fjant

NYHETER

Han har platåskor - och kärnvapen

En löjeväckande liten man med platåskor och vålmat hår.

Är det så hotet mot världsfreden ser ut?

Foto: En galning går lös Nu är det inte längre någon som flinar åt tv-bilderna på den löjeväckande lille mannen med sina högklackade skor och sitt sprayade hår. Nordkoreas diktator Kim Jong Il har skaffat kärnvapen och det finns inte mycket världen kan göra för att stoppa honom.

Nu är det ingen som flinar åt tv-bilderna av Kim Jong Il längre.

Den 64-årige galningen i Pyongyang har skaffat de kärnvapen han hotat med i flera år. Men ingen vet vad den "Käre Ledaren" tänker använda dem till. Kanske säljer han dem till terrorister.

Hur som helst så kommer han att stå i centrum på ett helt annat sätt än tidigare. Utom hemma i Nordkorea där han ser till att de som inte väljer att dyrka honom får tillfälle att tänka över sina val i något av landets många fängelser och koncentrationsläger.

En "ofelbar" ledare

För Kim Jong Il är ofelbar. Alla nordkoreaner vet att han är en av världens smartaste män - hans IQ ligger på 160. Minst.

Få nordkoreaner får tillfälle att spela golf. Men när Kim gick sin första runda slog han elva hole in one.

Kim är världens största filmkännare. Han kan välja på 20000 filmer i palatsbiografen och gillar Hollywoodfilmer. En vanlig nordkorean känner inte ens till att Hollywood existerar.

Han har komponerat sex operor - och det är välkänt att de är bättre än historiens alla andra operor tillsammans.

Som poet är han oöverträffad i litteraturhistorien.

Dessutom är han världens störste fältherre - någonsin.

Folket levde på gräs

Trots det geniala ledarskapet lever de flesta av hans 22 miljoner undersåtar i misär. Miljoner svalt ihjäl under hungerkatastrofen på 1990-talet. Hjälparbetare rapporterade om hur människor försökte hålla sig vid liv genom att äta gräs.

Samtidigt smorde den käre ledaren kråset och drack exklusiva viner. Hans kock Kenji Fujomoto berättade - sedan han lyckats fly - om veckolånga frossarorgier där nakendansöser roade ledaren och hans utvalda.

Det är osäkert vilken av hans söner som kommer att efterträda honom. Den främste kandidaten, Jon Nam, diskvalificerades när han greps i Japan för fem år sedan med ett förfalskat pass.

Han var på väg till Disneyworld...

Svante Lidén