Vänsterpartister: Polisen är rasist

Rasar mot polischefens uttalande i Punkt SE i går

Två ledande vänsterpartister anklagar en hög skånsk polischef för att vara rasist. Bakgrunden är ett uttalande i Punkt SE, men Henrik Malmquist tar inte åt sig av kritiken.

– Det jag gjorde var ett faktauttalande, säger han.

Dödsskjutningar på öppen gata har blivit allt vanligare det senaste decenniet. Det rapporterade Punkt SE om i går. Enligt länskriminalens chef, Henrik Malmquist, är detta en följd av en ny brottskultur i Sverige.

”Det handlar om importerade kulturmönster som inte är typiskt svenska“, sa Malmquist i gårdagens tidning.

Uttalandet möts nu av frän kritik från två ledande vänsterpartister.

– Att beskylla människor från andra länder och kulturer för det här. Jag tycker att det är rasistiskt, säger Lena Olsson, riksdagsman och ledamot i justitieutskottet.

– Skottlossning har väl förekommit i Sverige i årtionden. Detta bidrar bara till den rasistiska debatten, fortsätter hon.

Olämplig för yrket

Även Sara Mohammadi, ordförande för Ung vänster i Skåne, reagerade starkt på Malmquists utspel:

– Det han säger visar att han är olämplig för det yrke han har, säger hon.

– Kriminalitet har ingen koppling till någon speciell etnisk kultur – den har i?stället ett starkt samband med ett hårdnande klassamhälle där kriminalitet är utvägen.

Henrik Malmquist ser dock inget rasistiskt i det han sagt:

– Jag kan bara konstatera att vi har haft ett antal uppgörelser i Skåne där gärningsmännen är av annat ursprung. Det är ett uttalande som jag baserar på fakta och personlig erfarenhet. Sättet att lösa konflikter genom att skjuta varandra på öppen gata är inte traditionellt svenskt.

Daniel Persson

Publisert: