– Fångarna hotar mig

NYHETER

Krigsförbrytaren Biljana Plavsic vill slippa Hinseberg – ber om nåd

1 av 4 | Foto: AP
För "bildad" för hinseberg Ett av Biljana Plavsics argument i nådeansökan till regeringen är att det inte är rättvist att låsa in henne i ett fängelse tillsammans med mördare, tjuvar och knarklangare. Det, anser Plavsic, har hon för hög utbildning för. Men i slutändan är det inte regeringen som avgör hennes framtid, utan krigsförbrytartribunalen i Haag.

Krigsförbrytaren Biljana Plavsic, 76, känner sig förföljd på kvinnofängelset Hinseberg.

Nu ansöker hon om nåd hos regeringen.

– Varför ska jag sitta med prostituerade, mördare och knarklangare, skriver hon.

Biljana Plavsic är dömd till elva års fängelse för brott mot mänskligheten. Sedan juni 2003 avtjänar hon straffet på Hinseberg, norr om Örebro.

I sin nådeansökan till justitiedepartementet, daterad 27 november förra året, klagar hon på sviktande hälsa – bland annat högt blodtryck och inflammation i höftnerven.

Hon beklagar sig också över medfångarna. Och att hon, högutbildad och fostrad i en ansedd familj, behöver utstå samma behandling som ”detta klientel” – avklädning inpå bara kroppen och kroppsundersökning.

– På mitt påpekande svarar personalen och, tyvärr, även ledningen, med stolthet men även sadistiskt: Här är ni alla lika.

Blödande lungor

I oktober 2003 vårdades Biljana Plavsic på sjukhus med blödande lungor under åtta dagar. Ett drygt år senare fördes hon till sjukhus igen, nu med bruten arm. I brevet till regeringen skyller hon händelsen på att några medfångar hotade henne med al-Qaida.

– De gestikulerade på samma sätt som man gör i muslimska länder och allt detta var riktat mot mig, i en önskan att jag skulle avlägsna mig. Jag föll och bröt armen.

I slutet av ansökan skriver Plavsic att nazisterna som dömdes till tidsbestämda straff efter andra världskriget bemöttes med större respekt.

– De avtjänade straffen i sitt land, inte bland narkomaffian, brottslingar och prostituerade. Deras värdighet förnedrades inte så som man förnedrar mig i det här svenska fängelset.

Kriminalinspektör Karl-Anders Lönnberg förnekar alla anklagelser.

– Jag vill inte förringa hennes egna upplevelser, men jag kan bemöta de händelser jag känner till, säger han.

– Ingen ur personalen är sadist och vi har full koll på vilka fångar vi sätter ihop med varandra.

Haag har sista ordet

Biljana Plavsics ansökan behandlas inom några månader.

Men även om hon skulle få nåd av Sveriges regering har krigsförbrytartribunalen i Haag sista ordet.

Läs hela brevet

Överlämnade sig själv frivilligt

Hans Österman