”Jag äter inte längre”

NYHETER

Ingrid är fånge i djungeln sedan sex år

Foto: Kräver utbyte Ingrid är en av 45 fångar som Farc vill utväxla mot 500 tillfångatagna gerillasoldater. Den här bilden hör tillsammans med ett brev från 24 oktober till senaste livstecknen från henne.

Hon har förlorat aptiten, tappar håret och lever likt en död. I ett rörande brev till sin mor skriver den bortrövade colombianska politikern Ingrid Betancourt om livet som fånge hos Farcgerillan.

Foto: Ingrid Betancourts mor.

”Jag mår fysiskt dåligt. Jag äter inte längre – aptiten är borta. Håret faller av i stora tovor”, skriver Betancourt.

Snart sex år har gått sedan Ingrid Betancourt kidnappades under sin presidentvalskampanj. Det senaste livstecknet från Betancourt kom när en medfånge, som lyckades fly från Farc i våras, berättade att hon lever.

Beslagtogs från gripna

I slutet av förra veckan kunde dock colombianska myndigheter visa upp bilden av en avmagrad och till synes mycket nedslagen Betancourt. Videon var ett av de föremål som myndigheterna beslagtog från tre personer som greps i huvudstaden Bogota och som tros tillhöra Farcs urbana nätverk, skriver den colombianska tidningen El Tiempo.

Bland materialet finns ett 17 sidor långt brev från Betancourt till modern. Enligt landets fredskommissionär Luis Carlos Restrepo är brevet skrivet den 24 oktober i år. Brevet publiceras bland annat i spanska El Pais.

Hon beskriver det hårda livet i djungeln, hur hon sover i en hängmatta med tält som enda tak, hur fångarna plötsligt beordras att lämna en lägerplats för att vandra till nästa. Personliga tillhörigheter har de berövats – hon beskriver Bibeln som ”min enda lyx”.

”Problem” vara kvinna

Brevet är fullt av ömhetsbetygelser till Ingrid Betancourts tre barn och till modern. Betancourt vädjar till barnen att sända henne meddelanden tre gånger i veckan; ”det är det enda som betyder något för mig”. Betancourt skriver att hon kan höra meddelanden från familjen på en colombiansk radiokanal.

Hon antyder också att det är ”ett problem” att vara den enda kvinnan bland män som hållits fångna länge.

Det beslagtagna materialet innehåller videoband, brev och fotografier på 16 av de 45 fångar som Farc vill utväxla mot 500 tillfångatagna gerillasoldater. Bland de 16 finns tre amerikanska medborgare.

Myndigheterna antar att bevisen skulle överlämnas till Venezuelas president Hugo Chavez som fram till häromveckan agerade medlare mellan Farc och den colombianska regeringen. Chavez, som vänsterledare högt ansedd av Farc, sparkades från uppdraget när Colombias president Alvaro Uribe tyckte att han tog sig för stora friheter.