Sida fryser bistånd efter sexköpsskandal

TT

Publicerad 2018-02-14

Efter uppgifterna om sexköp fryser Sida finansieringen till ett projekt som drivs av hjälporganisationen Oxfam, skriver DN. Samtidigt vill den brittiska biståndsministern skärpa kraven för att biståndsorganisationer ska beviljas pengar.

Redan 2008 larmade en handläggare på Sida om en man som tidigare fått lämna biståndsprojekt efter sexköp, skriver Irin News. Hon hade arbetat tillsammans med honom och anmält honom för opassande sexuellt beteende i Liberia 2004. Det slutade med att han skickades hem från biståndsprojektet efter att ha köpt sex och arrangerat sexpartyn med lokala kvinnor. Nu kände hon igen hans namn som landschef för ett projekt och kontaktade sina chefer.

– Mitt minne från den gången är att de tar det mycket allvarligt. De kallar in jurister och lyssnar på vad jag hade att säga, säger Amira Malik-Miller till Omvärlden.

Ingen förklaring

Trots det gav Sida mer än sex miljoner kronor till ett projekt i Oxfams regi, ett projekt som drevs av den utpekade mannen. Sida kan inte förklara varför pengarna betalades ut och söker nu i sina arkiv för att kunna svara på hur det gått till, rapporterar Dagens Nyheter.

– I dag skulle detta inte kunna hända, säger Susanna Mikhail Eldhagen, chef för Sidas internationella bistånd, till tidningen.

Nu fryser Sida finansieringen till Oxfam under några veckor.

– Vi vill ha svar på vilka åtgärder de vidtagit efter det som har hänt. Kommer de att stärka organisationen och kommer de att förändra något.

Skandalerna kring Oxfam gjorde att den brittiska biståndsministern Penny Mordaunt ändrade i sitt tal som hon höll vid ett globalt möte i Stockholm om våld mot barn.

– Sexuellt utnyttjande av sårbara personer och barn är aldrig acceptabelt. Men när de utförs av personer i maktpositioner, personer som vi litar på för att skydda och hjälpa dem, gör det mig äcklad och illamående, sade Penny Mordaunt.

Hon nämnde specifikt problemen inom Oxfam och kritiserade organisationen för att inte ha informerat och låtit förövare gå fria.

I spåren av skandalen kräver Mordaunt åtgärder.

– Ingen organisation är för stor, eller vårt arbete med dem för komplext, för mig att tveka att dra in pengarna om jag inte kan lita på att de sätter mottagare och hjälp först.

Ställer krav

Storbritannien kommer hädanefter att kräva fullständig transparens, och att visselblåsarfunktioner finns inbyggda, om landet ska ge en organisation bistånd.

Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, kallar i en skriftlig kommentar det som uppdagats inom Oxfam för avskyvärt och helt oacceptabelt:

"För svenskt bistånd har vi nolltolerans mot sexuella trakasserier och utnyttjanden, och jag förutsätter att Sida vidtar alla nödvändiga åtgärder för att se till att misstänkta fall rapporteras och utreds."

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för svenska Rädda Barnen, säger att man som organisation måste ha koll på dem som ska arbeta med barn i utsatta situationer.

– Vi har extremt robusta system, vi har fått mycket kritik för det i Sverige när flyktingarna kom 2015. Många sade att de ville ta hand om, hjälpa och ta hem barn. Vi kräver utdrag ur belastningsregistret, åtminstone två utbildningstillfällen och att man aldrig får jobba ensam med barn.