Han ska leda (m) till seger - i valet 2010

Han är en av huvudarkitekterna bakom de nya moderaterna.

Nu får Per Schlingmann en minst lika tuff uppgift - att se till att vinna valet även 2010.

Det ska han göra som partisekreterare.

Den 35-årige boråsaren är handplockad av Fredrik Reinfeldt.

Och han tvekar inte att ofta pika den blivande statsministern och djurgårdaren för hur fotbollsallvenskans topp ser ut.

Där Boråsgänget Elfsborg seglat ifrån det Djurgården Reinfeldt så sent som i fjol kunde fira som svenska mästare.

Foto: BJÖRN LINDAHL
övertygad Per Schlingmann tror att ett balanserat liv kan bidra till att han lyckas med sitt nya jobb som moderaternas partisekreterare.

Känns det som om du halkat in på ett bananskal och kommer till dukat bord?

-Nej, det känns inte som det. Jag tror att framtiden innebär mycket större utmaningar. Vi gjorde ett bra valresultat. På det sättet har vi nu en väldigt bra bas.

- Folk känner att vi gjort en ytterst bra valrörelse och är positiva. Därför finns det goda förutsättningar för att fortsätta förändringsarbetet.

Har du varit något annat än moderat i ditt liv?

-Nej, det har jag inte...inte politiskt, haha. Jag blev moderat 1985. Jag var 15 år och då var det framför allt skolfrågorna.

Vad vill du göra med alla nya miljoner som m nu får i partistöd?

- Det är för tidigt att säga. Men jag vill se till att utveckla ett parti som fortsätter att förändras och som är redo att vinna valet 2010.

Du efterträder den på papperet mest framgångsrike partisekreteraren i modern tid, alla partier inräknade. Hur känns det?

- Det känns bra. Jag har siktet inställt oerhört mycket framåt. Och jag ser goda utsikter till att få ännu mera väljarstöd. Sen har jag, Sven Otto (Littorin, hans företrädare), Fredrik (Reinfeldt, tillträdande statsminister) och Anders (Borg, chefsekonom) jobbat väldigt nära ihop. Så det känns mycket tryggt på det sättet.

Många hade tippat en kvinna som partisekreterare eftersom det nästan bara är män i Reinfeldts allra närmaste krets?

- Mm, okej...(skratt).

Resor över hela landet, stress, massor av kaffe. Det brukar sägas att en partisekreterare måste ha en mage av stål. Har du det?

- Jag tror inte alls att det behöver vara så. Jag tillhör inte skolan som tror att man gör ett bättre jobb för att man jobbar mycket. Jag tror att en själv och människor runtom en ska leva väldigt balanserade liv. Bättre att ha ett balanserat liv och fatta kvalifikativa beslut.

När träffade du Fredrik Reinfeldt för första gången?

- Det vet jag inte riktigt. Men det borde varit någon gång i 90-talets början. Jag kommer faktiskt inte ihåg.

Moderaterna ska bli absolut bäst i Sverige på väljarkontakt, säger du. Hur då?

- Genom att ständigt jobba med det. Utveckla och hitta nya sätt att möta väljarna. Vi ska nästan upplevas som att vi ligger i ständig kampanj. Och det jobbet måste ske i hela organisationen, runtom i landet och inte enbart centralt.

Tror du att du får möta "De nya socialdemokraterna" i nästa val?

- Det återstår att se. Det är den möjlighet de har, att ut ur det läge de är också utveckla sig. Jag tycker valet 2006 och moderaternas framgång visade att väljarna belönar partier som är i förändring. Men deras öde ligger i deras händer.

Kan du få ihop den tunga rollen som partisekreterare med ditt liv som småbarnsförälder?

- Ja, det tror jag. Jag tänker inte ge avkall på mitt familjeliv.

Hade det inte varit roligare att bli minister?

- Haha, faktiskt inte. Just att utveckla moderaterna i en tid när vi har ett framgångsval bakom oss är bland det mest spännande man kan göra.

En pr-man som partisekreterare, ska vi se på det som ett tidens tecken?

- Jag vet inte om jag bara är en pr-man. Jag skulle säga att jag är en duktig kommunikatör. Partiverksamhet handlar om några saker. En är att utveckla politiken. En annan att kommunicera med väljarna.

- Just det är ett väldigt viktigt ben, som jag vill utveckla. Jag vill att vi ska bli bäst i Sverige på att kampanja och möta väljarna.

Snabbfakta/Per Schlingmann

Leif-Åke Josefsson