”Hata, hata, hata USA”

Publicerad:
Uppdaterad:

Hugo Chavez världsturné får Bush att rasa

Hugo Chavez avfärdas ofta som en pajas.

Men i rollen som oljerik globetrotter är han en maktfaktor.

Målet är att bli världens nye ikon för USA-hatare.

Foto: AP

Venezuelas fyrkantige president roade en och annan i den klubben när han förra veckan inför FN:s generalförsamling kal­lade Bush för djävulen.

–?Han var här nyss. Jag kan fortfarande känna lukten av svavel, sa Chavez när han bröt mot all diplomatisk etikett men lockade till många skratt.

Chavez gillar rollen som politikens David Letterman. Skulle inte förvåna mig om Bush själv drog på munnen.

Hämnades gjorde han ändå genom att låta gripa Venezuelas utrikesminister på flygplatsen i New York på väg hem. Ett misstag, löd den officiella förklaringen.

Bush gillar inte att bli utmanad av en så kallad socialist på USA:s egen bakgård.

Hoppas Hugo Chavez har en hel kortlek med bonuskort. Med tanke på hur han susat runt världen de senaste månaderna bör han ha tjänat ihop poäng till en gratis långresa för hela familjen. På skattebetalarnas bekostnad.

Chavez dyker ständigt upp på bilder där han skakar hand med ledare på alla kontinenter. Främsta kriteriet för vart fembarnspappan styr kosan verkar vara hur illa USA tycker om ledaren ifråga.

Först på plats vid Castros sjuksäng

När Castro är sjuk är det självklart att Chavez är den förste utländske dignitären som dyker upp vid sängkanten med blommor. Castro är Chavez förebild och mentor som han nu försöker överträffa.

När USA skäller ut Syriens president och hotar Irans ledare, vem skakar glatt hand med dem? Hugo Chavez, förstås.

Chavez är inte korkad. Han begriper att det gäller att bygga relationer med andra stormakter som Ryssland och Kina. Vilket retar USA.

Målet verkar vara att bli en sådan irriterande fluga i ansiktet på Bush att denne till slut försöker ha ihjäl honom. Alla vet hur svårt det är att träffa en fluga. Men det räcker att Bush slår för att det ska vara en fjäder i hatten på Chavez.

Vill in i säkerhetsrådet

I vågskålen ligger – förutom internationell status i tredje världen – en plats i säkerhetsrådet för Venezuela. Det skulle ge Chavez ännu en plattform att bekämpa det amerikanska imperiet ifrån. Många av resorna är ren röstvärvning.

Trots att demokratiskt valde Chavez stryker kommunistdiktaturer medhårs är han ingen traditionell vänsterman. Snarare är den gamle officeren populist. Poppis bland sitt lands fattiga för att han använder oljerikedomen till bättre sjukvård och bostäder.

Ett tips till Chavez: Låt nästa resa gå till Nordkorea och hälsa på Kim Yong-Il. Då blir Bush garanterat vansinnig.

Fyra gånger Chavez retat Bush

Wolfgang Hansson

Publicerad: